В новините
 
06.09.2008 09:39   Новината е видяна 6070 пъти
Иван Иванов, и.д. директор на дирекция "Управление на човешките ресурси в държавната администрация" в МДААР: Администрацията трябва да работи с ритъма на бизнеса

Най-много се търсят младежи, завършили право, информационни технологии, финанси, връзки с обществеността

в. "Кеш", стр. 55
Ралица РУСИНОВА
 
 

- Г-н Иванов, колко кандидати се явиха на миналогодишния конкурс за младши експерти и колко от тях бяха одобрени?

 

- Тази година провеждаме четвъртия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация. Най-големия брой желаещи регистрирахме на първия конкурс - тогава се явиха близо 1000 души. Следващата година кандидатите бяха към 300, а миналата година се явиха 266 души. В началото, като всяко ново нещо, интересът беше по-голям, следващите години се наблюдава спад. На тазгодишното издание обаче отново очакваме висока активност. Затова и се опитваме широко да популяризираме тази възможност за работа. Целта на конкурса е и да освежи администрацията, да навлязат млади добре подготвени кадри.

 

- На кои знания и умения на кандидатите държите най-много?

 

- Профилът на всеки един кандидат за длъжността „младши експерт" е доста специфичен. Обявени свободни места за тази позиция има в почти всички административни структури. От гледна точка на пазара на труда най-много се търсят млади хора, завършили специалностите право, информационни технологии, финанси, връзки с обществеността. Но за участие в конкурса няма ограничения, единственото изискването е завършена бакалавърска степен на образование. Професионален опит не се изисква. Разбира се, кандидати с натрупан стаж също са добре дошли. Целта на този конкурс е и освежаване на администрацията, навлизане на млади добре подготвени кадри.

 

- По какъв начин проследявате развитието на преминалите конкурса младши експерти?

 

- Успешно преминалите кандидати влизат в база данни, от която всяка администрация може да си избере подходящи кандидати за конкретната позиция и да проведе допълнителни интервюта с тях. От трите досегашни издания на конкурса вече има 91 назначени в 41 администрации. Все още нямаме пълна информация за реализацията им в момента. Имаме например случай на кандидат, завършил образованието си в Германия, който се яви на конкурса, беше назначен в нашето министерство, а 6 момента вече е повишен на старши експерт.

 

- Смятате ли, че се възражда интересът на младите българи към реализация в структурите на държавната администрация?

- Това е част от един по-глобален въпрос - за избора на реализация на пазара на труда. Не трябва да разглеждаме администрацията като отделно „островче", независимо от общия трудов пазар. Напротив, ние сме част от общия пазар на труда, а там конкуренцията е доста голяма. Младият човек е динамична натура, обича да пътува, да работи в интересна среда, която го мотивира за развитие. Това всъщност е и предизвикателството пред нас - да успеем да привлечем свежи и енергични хора за мисията на държавната администрация. И действително тази година отчитаме доста добър интерес за участие в конкурса - над 600 регистрирани само за първите няколко дни.

 

- По какъв начин си сътрудничите с университетите, които обучават бъдещите кадри за администрацията?

 

- Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) работи много активно с кариерните центрове към университетите. А също така традиционно си сътрудничим в рамките на форум „Кариери" -там всяка година представяме възможностите за стаж и работа в администрацията. Сътрудничим си с почти всички български университети, в които има обучение по специалността „Публична администрация".

 

- Предлагате ли стажантски програми?

 

- Да, по програмата „Българската мечта" се организират студентски стажове в цялата администрация. Тази година предлагаме и допълнителни платени стажове в рамките на проект на министерството по Оперативната програма „Административен капацитет". Интересът към тях е доста добър. Мисля, че в днешно време платеният стаж е подходящ вариант за мотивация. По-голямото предизвикателство е да направим тези стажове действително пълноценни. Студентите да се чувстват реално ангажирани в процеса на работа, да придобият конкретни практически умения.

 

- Проявявате ли инициатива за своевременна и периодична промяна на учебните планове на студентите, за да може те да се доближат максимално до изискванията на Европейския съюз?

 

- Предлагаме и участваме в подобни общи инициативи, но в рамките на нашата компетентност по отношение на публичната администрация. Сътрудничим си с почти всички български университети, в които има обучение по специалността „Публична администрация".

 

- Г-н Иванов, според вас какво липсва на българския администратор - комуникативност или компетентност?

 

- Много има да се извърви по пътя за подобряване ефективността на българския администратор. Трябва да отбележа, че и не малко вече е постигнато. Определено администрацията не е в същия вид, какъвто беше до преди 10-15 години. Днес тя е по-модерна, по-гъвкава, служителите са по-добре подготвени.

 

- За жалост българският гражданин свързва думата „администрация" пo-скоро с „бюрокрация" и „ходене по мъките". По какъв начин ще изградите новата визия на служителите?

 

- Наскоро бяха изнесени данни за поредното проучване на служителите на държавната администрация. Проверката беше извършена от независими експерти и анализът показа, че все пак оценката на работата и обслужването е добра. Това не означава, че трябва да се успокояваме. Има доста работа в това отношение, въпреки постигнатия напредък през изминалите години в областта на административното обслужване. Трябва да работим още в тази посока и да влезем в ритъма на бизнеса и гражданите - с въвеждане на гъвкаво работно време, развитие на електронните услуги. Днес в почти всички общински администрация в страната офисите за обслужване все повече приличат на модерни административни салони, предоставящи високо качество на обслужване.

 


--------------------------------------------------------------------------------

 

Розалина Лъскова, старши експерт в дирекция "Управление на проекти и програми", участник в първия конкурс за младши експерти

 

Завърших в Германия своето Висше юридическо образование. Изкарах стаж във Федералното министерство на икономиката В Берлин. След това ми беше интересно да видя какво е да работиш в държавната администрация в България.
Постъпих на стаж в МДААР, а в последствие реших да се явя и на първия конкурс за младши експерти, организиран от министерството.
Вършех изключително интересна работа в екип от млади хора. Хареса ми много атмосферата и това, че в момента започваше работа по съвсем нови проекти. Така станах държавен служител.
Избрах да се реализирам в държавната администрация пред тази в частния сектор, защото все пак министерството решава проблеми, които засягат всеки български гражданин. Това е и въпрос на лична гледна точка. Изборът може би е обусловен и от моя характер. Млада съм, имам необходимата енергия и мисля, че ще съм полезна в решаването на проблеми, касаещи много хора.
Заплащането не е прекрасно. Човек на моята възраст може да изкара 2-3 пъти повече пари в частния сектор. Парите в случая не са мотивиращ фактор за мен лично. Но за сметка на това имам възможността да участвам малко или много в управлението на държавата, да допринасям за случването на реформите.
Смятам, че имам бъдеще в държавната администрация не само на експертно ниво в йерархията. Искам да развивам и мениджърските си способности. 

МДААР
http://www.mdaar.government.bg/publications.php?full=132





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |