В новините
 
09.09.2008 12:07   Новината е видяна 5220 пъти
Неправителствени организации критикуват правителствената пропаганда на проекта “АЕЦ Белене”

Националната коалиция “АЕЦ БелеНЕ!” и “Грийнпийс” настояват за разследване на тръжните процедури от страна на Европейската Комисия  

София, 9.09.2008 г. - Български и международни неправителствени организации се обърнаха днес към Европейския Комисар по въпросите на конкуренцията Нели Крус с настояване да се разследват тръжните процедури за строителството на новата АЕЦ. Те критикуват и яростното  пропагандиране от страна на българското правителство, с което се прикриват проблемите на проекта АЕЦ “Белене”, без да се дават отговори на много от съществените въпроси.


Група от 18 български и 2 международни организации (1) изпратиха писмо до Европейския Комисар Крус с молба да се проучи тръжния процес за определяне на под-изпълнителите на проекта “АЕЦ Белене”. Според медиите около 1 милиард евро ще бъдат поделени от компании-подизпълнители без търг. Организациите искат да се изясни доколко това не е в противоречие с европейските закони за конкуренцията, тъй като по този начин се дава преимущество на ядрената енергия. В писмото се изразява и загриженост относно корупция и липса на прозрачност на процедурите.


“Това е поредното доказателство, че е невъзможно да се построи атомна централа, спазвайки правилата”, коментира Ян Хаверкамп, енергийния експерт на “Грийнпийс” за Европа. Той добави, че това идва заедно с увеличаващите се финансови проблеми на проекта. “Банките не желаят да инвестират в ядрени проекти, заради високия риск, свързан с тях. Цената за строителство на ядрени реактори във Финландия и Франция се е увеличила многократно. Българското правителство среща огромни трудности при намирането на финансиране за АЕЦ “Белене”. Трябва да е ясно, че отварянето на вратата завъзможностите за корупция само ще влоши нещата.”


Настояването на гражданските организации идва седмица след като министър-председателят Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров официално започнаха строителството на площадката на “Белене”. “Пропагандирането от страна на правителството е опит да се скрият реалните проблеми на проекта. Той е застопорен поради липса на финансиране, както и заради неясните параметри на модела на реакторите, а основен аргумент срещу изграждането на централата е фактът, че се площадката се намира в земетръсна зона.”- заяви Петко Ковачев, директор на Института за зелена политика. “Притеснително е да се види как правителството се опитва да манипулира фактите.”


Според неправителствените организации, правителството е разпространило миналата седмица невярна информация относно няколко неща: нуждата от АЕЦ “Белене”, ползите и за справянето с промените в климата, цената на централата, нейната безопасност, участието на български специалисти в проекта и позицията на Европейския Съюз.(2)


Ян Хаверкамп уточни: “Като инсценират комунистически тип пропаганда, българските власти правят доста лоша услуга на страната си.” Той напомни, че Сергей Станишев е заявил, че  АЕЦ “Белене” дава ясни перспективи за българската икономика и енергетика. “Като избира пътят на ядрената енергетика, българската икономика всъщност ще се изправи пред огромен финансов риск и несигурността дали изобщо ще бъде произвеждано електричество в “Белене”. Междувременно бързото и гъвкаво развитие на енергийния сектор на България ще бъде напълно спряно.”

За повече информация:


Ян Хаверкамп - Greenpeace EU policy campaigner energy - тел.: 0888 311 690, +32 477 790 416 (тази седмица в България), e-mail: jan.haverkamp@greenpeace.org

Петко Ковачев – Институт за зелена политика, тел.: 0888 420 453, e-mail: petkok@bankwatch.org


Бележки към редактора:


Националната Коалиция “АЕЦ БелеНЕ!” се състои от: НД “Екогласност”, “ Екогластност” - Монтана, Информационен и учебен център по екология, Институт за зелена политика, Фондация за земеделие и околна среда – гр. Никопол, Комитет за еколого-икономическа защита на Свищовския регион, ЕКО-КЛУБ 2000, ЕС “Земя завинаги” – гр. Свищов, ЕС “Деметра”, ЕС “За Земята”, ИнфоЕКОклуб – Враца, ГеоЕкоКлуб “Академика” – Велико Търново, Регионален съюз на фермерите – гр. Вълчедръм, Регионално движение “Еко-Югозапад” – Благоевград, ЕС “Тетида” – Благоевград, Съюз на специалистите по паркове и ландшафт, Сдружение „Гражданска алтернатива” – гр. Елин Пелин, Център по екологично право
Международните организации са “Грийнпийс” и CEE Bankwatch Network


Организациите критикуват правителството за разпространяване на погрешна информация относно:
Нуждата от АЕЦ “Белене”
Въпреки затварянето на четири блока от АЕЦ “Козлодуй”, България все още е основен износител на електричество в региона. Миналата седмица министър Петър Димитров заяви пред Агенция “Фокус”, че България печели от износа на електричество толкова, колкото и преди затварянето на 3ти и 4ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Още повече, България може да подобри тази си позиция като инвестира в енергийна ефективност, децентрализирана система за отопление и ко-генерация, както и чрез засилване инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Изявлението, че “Балканския регион страда от системен недостиг на атомна енергия” (министър Станишев пред Агенция “Фокус”) е фактически погрешно. Региона страда от системна липса на подходяща енергийна политика.

АЕЦ “Белене” и климатичните промени
Според БТА, г-н Станишев е заявил миналата седмица, че “Без развитието на атомна енергетика е невъзможно да се спрат климатичните промени.” Реалността е, че проекти като “Белене” са бариера пред инвестициите в гъвкави, модерни енергийни структури, базирани на ефективност, децентрализация и ВЕИ, които на практика са решения срещу промените в климата. “Грийнпийс” ясно показва това в разработения енергиен сценарий- http://www.energyblueprint.info

Цената на “Белене”
Миналата седмица г-н Станишев заяви, че през 2007 г. България е изразходвала 70 милиона лева за ядрено гориво и повече от 3 милиарда лева за петролни продукти и затова трябва да се заложи на атомната енергия като икономически по-изгодна за индустрията. От една страна, атомната енергия не може да замени петрола, който се използва основно в транспорта, химическата индустрия и за отопление, а не за производство на електричество. От друга, основните разходи на една атомна централа са в нейното изграждане. Правителството продължава да използва цифрата от 4 милиарда евро, която е сумата на договора с “Атомстройекспорт”, като споменава и за възможното оскъпяване поради вдигане цената на материалите. Все още правителството не споменава пълната цена, която според НЕК ще достигне 7 нилиарда евро.

АЕЦ “Белене” и ЕС
Според г-н Станишев “Проектът има пълната подкрепа на Европейския Съюз”. Европейският Съюз не може принципно да подкрепя атомната енергия, тъй като това е въпрос с национален суверенитет, както и никога не е открито подкрепял проектът АЕЦ “Белене”. Освен това, трудно може да се разбере позицията на ЕС, тъй като българското правителство блокира публичния достъп до мнението на Европейската Комисия съгласно договора Евроатом, чл. 41-43. Единствената част от мнението, до която бе позволен достъп показва, че ЕК е взела под внимание дълбоко оспорваната информация за сеизмичността на района на площадката.

Безопасността на АЕЦ “Белене”
Енергийният министър Димитров заяви, че реакторите на “Белене” ще бъдат трето поколениеатомни реактори с нулев риск. Това просто не е вярно. Човешки грешки, саботаци или атаки, както и незабелязани технически проблеми могат да доведат до аварийна ситуация всеки един атомен реактор.

Участие на български инженери в проекта
Сергей Станишев заяви, че е горд от българските инженери, които са успели да разработят такъв сложен модел. (БТА). Моделът реактор е разработен от руски специалисти. На практика проектът ще даде много малко работни места за българи, тъй като има липса на достатъчно образовани и специализирани кадри за изграждането на централата в страната. Има планове да се доведат стотици работници от Русия, Китай и Виетнам.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |