В новините
 
12.09.2008 07:03   Новината е видяна 3569 пъти
ЧОВЕКЪТ: IQ + EQ

ЧОВЕКЪТ: IQ + EQ
Есета и фотографии

Георги ЧАЛДЪКОВ и Николай ЧАЛДЪКОВ

     В книгата си The Growth Engine (Машината на растежа), пуб¬ликувана през 2007 г., датчаните Roland и Rogier van Kralingen, подобно на техния сънародник професор Йохан Хьойзинха (автор на книгата Homo ludens), описват, че интегрирането на мисли (inelligence quotient – IQ) и чувства (emotional intelligence quotient – EQ) може да укротява конфликтите и така да постига разбирателс¬тво, без което би настъпила „война на всички против всички“ (bellum omnium contra omnes).
     Следвайки съвета на Микеланджело „да се направи скулптура, трябва да се премахне ненужният камък“, както и метафората на Емили Дикинсън „Да се направи прерия,/ са нужни пчели и детелина/ и една мечта голяма,/ дори мечтата само стига,/ ако пчели и детелина няма“, ние премахнахме ненужните думи и фотографии и тази книга сега съдържа 48 510 думи и 25 фотог¬рафии. И една мечта – да стимулира мислите и чувствата на читателя, за да се родят нови мисли и чувства – едновременно. Нали Алберт Айнщайн е казал, че „ако ти и аз имаме по една ябълка и си разменим ябълките, ти ще имаш една ябълка и аз ще имам една ябълка; обаче, ако ти и аз имаме по една идея и си раз¬меним идеите, аз ще имам две идеи и ти ще имаш две идеи“.
     Ако книгата не успее да докосне мечтата си, ние ще обико¬лим къщите на тези, които са я купили, за да им се извиним и да им благодарим – както е направил Хорхе Луис Борхес след публикуването на първите си книги. И на 25 април 1973 г. в Мад¬рид в лекцията си „Моята проза“ казва, че „всички знаем или по-скоро чувстваме, което е най-добрата форма на знанието, че „Дон Кихот“ не се състои само от „наниз от думи“, написани от Сервантес“.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |