В новините
 
23.09.2008 13:02   Новината е видяна 4243 пъти
Известни са тримата финалисти за наградата "Сахаров" на ЕП

Hu Jia, Alexandr Kozulin и Abbot Apollinaire Malu Malu са тримата финалисти за тазгодишното издание на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, с която ЕП почита борците за демокрация и права на човека по света. Тримата финалисти бяха избрани измежду седем кандидати, предложени от депутатите, на съвместна среща в понеделник вечер на Комисиите по развитие и по външни работи на ЕП. Победителят ще бъде определен в средата на октомври.
 
Подробности за финалистите (по азбучен ред, на латиница):
 
Hu Jia: китайски борец за граждански права, защита на околната среда и борба със СПИН. След неговото свидетелстване относно спазването на човешките права в Китай, направено на 26 ноември 2007 г. по време на конферентна връзка с подкомисията на ЕП за човешки права, Hu Jia беше арестуван и обвинен за подтикване към сваляне на режима и осъден на три и половина години затвор.
 
Alexandr Kozulin: бивш кандидат за президент в Беларус. Според депутатите той е проявил голяма смелост, противопоставяйки се на действията на режима и борейки се за свободата на мисълта и изразяването и за основните човешки права. По време на президентската кампания през 2006 г. той е бил неколкократно малтретиран и задържан и в крайна сметка осъден на пет и половина години затвор.
 
Abbot Apollinaire Malu Malu: председател на независимата избирателна комисия на Демократична република Конго. Номинацията му е признание за неговите усилия диалогът да надделее над насилието по време на конференцията в Гома (целяща да постигне мир в конгоанските провинции Северно и Южно Киву) и за това, че е посветил цялата си кариера и опит за осъществяването на тези принципи.
 
Победителят ще бъде избран през октомври
 
Председателският съвет на ЕП ще избере победителя в средата на октомври, като наградата ще бъде връчена на 17 декември в Страсбург. В допълнение към наградата, победителят получава и сумата от 50 000 евро.
 
Двадесетгодишнина на наградата "Сахаров"
 
Тази година ще се навършат двадесет години от първото връчване на наградата през 1988 г. като признание към съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров. За да се отбележи това събитие, на 16 декември в Страсбург (денят преди връчването на наградата) ще се състои специално събитие, на което са поканени да присъстват всички предишни носители на наградата.
 
Предишни носители на наградата:
 
1988 Nelson Mandela и Anatoli Marchenko (посмъртно)
1989 Alexander Dubcek
1990 Aung San Suu Kyi
1991 Adem Demaçi
1992 Майките от площад "Май" (Las Madres de la Plaza de Mayo)
1993 в-к Освобождение (Oslobodjenje)
1994 Taslima Nasreen
1995 Leyla Zana
1996 Wei Jingsheng
1997 Salima Ghezali
1998 Ibrahim Rugova
1999 Xanana Gusmão
2000 ¡Basta Ya!
2001 Izzat Ghazzawi, Nurit Peled-Elhanan и Dom Zacarias Kamwenho
2002 Oswaldo José Payá Sardiñas
2003 Kofi Annan (генерален секретар на ООН) и всички служители на ООН
2004 Асоциация на журналистите на Беларус
2005 Дами в бяло (Damas de blanco), Hauwa Ibrahim и Репортери без граница
2006 Alexander Milinkevich
2007 Salilh Mahmoud Osman




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |