В новините
 
30.09.2008 11:51   Новината е видяна 6068 пъти
Георги Гергов: Държавата и бизнесът да подкрепят науката

Бизнесът, науката и държавата трябва да се свържат. Няма как да успеем, ако науката стои в задния двор”, заяви бизнесменът Георги Гергов в словото си по повод неговото удостояване със званието „Доктор хонорис кауза” на Аграрния университет в Пловдив. Изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив и Почетен консул на Руската федерация   получи титлата на тържествена церемония за откриването на учебната година във ВУЗ-а.

Днес обществото трябва да се обърне към науката, за да види в нея най-добрите рецепти за своето бъдеще, заяви Гергов, който е и председател на Съвета на настоятелите на Аграрния университет. Той призова членовете на съвета да използват своя авторитет, за да накарат държавата по-често да се вслушва в предложенията на учените.

Съветът на настоятелите ще се грижи не само за финансиране на научни и социални програми, а преди всичко за разширяване и активизиране на контактите между учените, студентите и бизнеса, подчерта Гергов. Инвестициите в наука са благородна кауза и за мен е чест, че ще мога да работя за нея, добави той.

На 17.09. Академичният съвет на висшето училище присъди на Георги Гергов   званието  „Доктор хонорис кауза” с аргумента „за принос  в развитието и просперитета на Аграрния университет като негов възпитаник и общественик с активна гражданска позиция”.  Заедно с него с престижната титла бе удостоен и проф. Георги Сенгалевич. Той е бивш първи заместник-ректор на висшето училище,  преподавател  в Земеделския колеж в Пловдив, автор на 263 научни труда самостоятелно или в съавторство, на 3 монографии и 8 учебника, на 5 патента, носител на ордена „Кирил и Методий”.

„Образованието е новият национален приоритет на България. Трябва да търсим баланс между традициите и новата образователна система”, каза в словото си ректорът на Аграрния университет доц. д-р Димитър Греков, преди да обяви номинациите на новите двама носители на званието „Доктор хонорис кауза”. 

Гости на церемонията бяха заместник-министрите на образованието доц. Ваня Добрева и доц. Кирчо Атанасов, депутатът Захари Георгиев, областните управители на области Пловдив и Кърджали – Тодор Петков и Ангел Коджаманов, генералният консул на Гърция в Пловдив Николаос Пеперигос, генералният консул на Турция в града Юмит Ялчън, почетните консули на Италия и на Армения – Пиетро Луиджи Гия и Ехиязар Узунян, секретарят на посолството на САЩ Шери Кенисън, ректорът на Медицинския университет в Пловдив доц.д-р Георги Паскалев, възпитаници на Аграрния университет от чужбина и страната.  

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |