В новините
 
10.10.2008 07:02   Новината е видяна 5023 пъти
Декларация на партия Зелените относно новия телеком пакет в ЕС и окупирането на интернет пространството

Приетите мерки за затягане на контрола на интернет и следене на потребителите в него, както и тези, които продължават да бъдат гласувани, нарушават човешките права и свободата на словото като положението в България е особено критично. Наредба 40 на МВР/ДАИТС за едногодишно съхраняване на цялата информация за активността на потребителите в Мрежата и употребата на техните средства за комуникация, както и извън Мрежата - вече провеждащото се следене на телефони, задължаващо операторите да съхраняват в срок от една година информацията за времето на проведените разговори и местоположението на говорещите - това е дълбоко навлизане в личното пространство на гражданите и погазване на правата им. По този начин се отменя презумпцията за невинност и на нейно място се появява презумпция за вина.

Опитите в европейски мащаб за регулиране на единственото все още свободно от контрол пространство са заплашителна тенденция. Новият телеком пакет, който в момента се гласува в Европейския парламент е добър пример за това. Особено шпионският софтуер, приет на първо четене. Щом стане задължителен за инсталация, той ще следи постоянно какво прави човек на компютъра си и ще алармира институциите и предполагаемите потърпевши фирми, ако засече нещо незаконно (като пример - нелицензираното теглене филми и музика). Тази програма (с работно заглавие Евро-троянец) ще бъде задължителна и без нея хората в целия ЕС, включително и в България, няма да имат достъп до интернет. Веднъж инсталирана, тя може да бъде използвана за всичко и понеже ще бъде със затворен код потребителите реално няма да могат да разбират какво следи тя на компютъра им и какво - не. Това застрашава както личната им свобода, така и неприкосновеността на информацията на фирми, учреждения, правителства. Освен това постояннното проверяване на действията на компютъра ще пречи на работата му. 

Партията на Зелените, се обявяват против окупацията на интернет - единственото свободно и нерегулирано медийно пространство без правителствен контрол, което е една от малкото надежди на човечеството да намери пътя към устойчивото развитие. Обявяват се и против постоянното следене на хората в и извън Мрежата и за тяхното право на свобода и лично пространство.

Партията подкрепя позицията на Европейските зелени и опасенията им спрямо обидния надзор, който поставя под риск неприкосновеността на интернет потребителите и тяхната информация. Също така подкрепят и дейността на неправителствените организации, водещи българския дял от кампанията "Свобода, а не страх".

Зелените канят всички членове и поддръжници да се включат в шествието започващо в 11:00 на 11.10.2008, събота, от Градинката между Александър Невски и Народното Събрание, София.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |