В новините
 
16.10.2008 14:12   Новината е видяна 5286 пъти
Един Свят пристига в Бургас 16-21 октомври

Международен Фестивал  на документалните филми за човешките права
ЕДИН СВЯТ Филмите с характер
16 – 21 октомври 2008
Бургас

Основен координатор на фестивала за Бургас е секретарят на сдружение „Къщата за човешки права“ Силвия Карагиозова, тел. за контакт 0885033047 и mail burgas@bgoneworld.org 

ПРОГРАМА
16 октомври - Четвъртък

11.00 часа - Зала Областна Управа 

„Да пораснеш за един ден” – реж. Фие Амбо / Дания-Замбия / 2002 / 28 мин.
Дванадесетгодишният Джон и по-малката му сестра Анджелина остават сираци като мнозина други деца в Замбия, чиито родители са умрели от СПИН. По традиция грижата за тях поема чичо им, но неговите песни и приказки няма да премахнат травмата за цял живот. „Анджелина и Джон вече не са деца”, с горчивина констатира режисьорът на лентата. 

  „Децата клоуни” – реж. Йанике Систад Джакобсен / Норвегия / 2005 / 7 мин.
Този кратък филм показва драматичните моменти във всекидневието на две момчета, които се преобличат като клоуни зад желязната ограда на един от най-оживените квартали на Гватемала. В слънце и дъжд за тях денят е един и същ – чакат светофара да светне червено и се впускат сред колите, жонглирайки с портокали. Миг преди да светне зелено момчетата се промъкват между мръсните коли и събират малки подаяния, които им стигат за скромна вечеря. Ако се съди по броя на протегнатите ръце на шофьорите, които са готови във всеки един момент да дадат подаяние, градът е пълен с деца „клоуни”. 
Награда на Детски кинофестивал в Чикаго ’06 – II място в класацията на възрастните 

„Моето тяло” -  реж. Маргрет Олин / Норвегия / 2002 / 26 мин.
В този изключително личен филм норвежката режисьорка Маргрет Олин разкрива колко сложно може да бъде за една жена да свикне с тялото си, когато още в детството си се сблъсква с доминиращия идеал за красота в женските списания. Тя изследва контурите на тялото си от различни ъгли и се заснема с домашно видео. Лентата буквално следва картинните сравнения и ироничните коментари на автора. Тийнейджърските комплекси са представени по хумористичен начин в този филм.
Носител на наградата „Аманда” ’02 – Норвежкият „Оскар” за документален филм
13.00 часа – Зала Областна Управа
Кръгла маса – „ Документалният филм  в работата на неправителствените организации – аспекти на алтернативното и мултимедийно образование”
16.00 часа – Зала Областна Управа 
„Падналият ангел” – реж. Мася Ножикова / Холандия / 2005 / 50 мин.
Подмамена от обещания за работа, Татяна от Русия отива с позната в Холандия. Вместо това обаче е продадена на сводник, който я принуждава да проституира. После тя търси помощ от полицията, но вместо това попада във въртележката на дълъг и сложен процес, без да получи каквато и да е помощ от официалните власти срещу заплахите на престъпниците. Издържан в нетрадиционен стил, филмът показва една двойна несправедливост, с която демократично устроените общества не винаги успяват да защитят жертвите. 

„Шахин” – реж. Минна Линдроос / Финландия / 2004 / 14 мин.
3 – годишната Шахин и 19 – годишната и майка са кюрди, които бягат от Иран заради произхода си. Днес малката живее във Финландия и едва си спомня родината. Въпреки, че не споделя открито, тя не се чувства финландка, а само жител на северната страна. Това, че е различна не и пречи да живее като обикновена 14-годишна тийнейджърка и когато ходи на танци изчезва и страхът от миналото, и чувството, че не е като другите.
18.00 часа – Зала НХК
Откриване  
Никола Ковачев 
„Е,и ?”  –  автор              муз. Кирил Дончев / България / 1990 / 68 мин.
Документален разказ за историята на демокрацията у нас. Митинги, бдения, свещи. Е, и?
17 Октомври - Петък
11.00 часа – зала Областна Управа 
          
„Право на живот: Рой” – реж. Дуко Телеген / Холандия / 2004 / 28 мин.
Десетгодишният Рой  живее в малко перуанско селце. Вместо да ходи на училище, той  работи в местната мина, с риск за живота си за да изкарва пари и спасява семейството си от глад. Проблемите му са в семейството. И ИЗВЪН НЕГО.    

„Тялото” – реж. Миша Камп / Холандия / 2006 / 4 филма по 6 мин.
Режисьорите на тези ленти избират интересен формат да покажат проблемите на тийнейджърите с чувство за хумор, интервюта, анимирани сцени за да избегнат неудобните за децата моменти. Окосмяването, Бюстът, Менструацията, Потенето... все неща, с които трябва да свикнем.

16.00 часа – зала Областна Управа 
„Моята малка принцеса” – реж. Бренда Уит / Холандия / 2003 / 20 мин.
Жулиет от Холандия се опитва да помогне на приятелката си Сека, която е избягала по време на войната в Босна и сега живее в Ниската страна. Сека няма пари, за да се върне при семейството си. Жулиет опитва със съучениците си по различен начин да намери пари за самолетния билет на приятелката си, за да се върне у дома. 
„Нима” – реж. Анели Крук / Холандия / 2004 / 15 мин.
Това сомалийско момиче бяга от зверствата в страната си, заедно с майка си, в Холандия, където попада в бежански лагер. Сега тя учи, забавлява се с приятели и чака за постоянно разрешение от властите, за да остане в Страната на лалетата.
18.30 часа – зала НХК 
„Урок по беларуски” – реж. Мирослав Дембински  / 2004 / Полша / 51 мин.
След разпада на СССР на власт идва Лукашенко – картофения цар -  и това слага край на демокрацията и свободата. Националният лицей е обявен за незаконен, но учителите и учениците продължават занятията си. Те защитават правата си на свобода и изразяване и протестират срещу тоталитаризма. 
„Фавела Райзинг или Кралят на афрорегето” – реж. Джеф Зимбалист и Мат Мочари / САЩ – Бразилия / 2005 / 78 мин.
Рио де Жанейро е любима туристическа дестинация, но освен карнавалните шествия там цари унизителна бедност и насилие. Градското гето е свърталище на просяци, наркодилъри и гангстери. В дъното на тази мизерия се появява Андерсон Са, който носи мечтата да разруши старата система и да създаде нов ред. Той събира около себе си хора, които чрез музиката се борят срещу непоносимите условия на живот. Барабанисти, рапъри – израз на съпротива срещу мафията и насилието. 
„Трайбека” ’05 – награда за документален дебют
  
18 Октомври - Събота
17.00 часа – зала НХК 
„Писмо до Анна” – реж. Ерик Беркграут / Швейцария / 2007 / 90 мин.
Това е истинската история на репортерката Анна Политковская. Вижте свидетелствата на децата и Иля и Вера, на главния редактор на „Новая газета” – Дмитри Муратов, Гари Каспаров, немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози, британския премиер Гордън Браун, американския президент Джордж Буш... Този филм трябва да се гледа.
„Свободата на словото днес” – „Очи в очи с Анна Заркова” - дискусия
19 Октомври - Неделя
11.00 часа – зала Областна Управа 
„Банко и Добри” – за разсипията в курортите ни. 
„Рила и ски курортите” – Сдружение „За Земята” / България / 2008 / 12 мин.
Дискусия „Екология – Губещи/Победители”

17.00 часа 
„Извън контрол” реж. Томас Джаксън / САЩ / 2006 / 65 мин.
 Какви са последствията от дейността на компанията „Ексон Мобил” и глобалното затопляне? Тази е компанията с над 4 милиарда долара печалба само за 2006 година и най-критикувана от природозащитниците в САЩ. Том Джаксън е шофьор, който напоследък се пита дали не допринася за убиването на планетата и интервюира автора на книгата „Краят на природата” – Бил МакКиббен, а журналиста Рос Гелбспан – носител на Нобелова награда за опазване на околната среда също му отговаря. Замърсени заливи, петролни разливи, умиращи птици и животни.

19.00 часа – зала НХК 
„Секс робини” – реж.Естер Бинщок / Канада / 2005 / 89 мин.
Половин милион жени всяка година са жертви на сексиндустрията.Бившият Съветски блок е най-големият източник на жени в световната търговия със секс робини. Режисьорката използва скрити камери и микрофони, за да документира принудителната проституция. Един мъж се опитва да намери отвлечената си съпруга и да я освободи. Да подкупиш полицията или съда не е пречка за сводниците. И продължават да престъпничат. Докога?
20 Октомври - Понеделник
17.00 часа – зала НХК 
„Децата от Ленинградскaта гара” – реж. Ханна Полак и Андржей Челински
 / Полша / 2004 / 35 мин.
След падането на Желязната завеса над 4 милиона деца от бившия Съветски Съюз остават на улицата. Само по булевардите на Москва те са над 30 хиляди. Осемгодишната Саша, единайсетгодишната Криси, Миша на 13 години и Андрей на 10 МЕЧТАЯТ да живеят в приют за бездомници. В мразовитите зимни нощи спят до водопроводните тръби, за да се стоплят, а през деня просят. Авторите на филма заснемат полицай, който пребива едно от децата и го залива с кофа лепило. А точно дишането на лепило дава на хлапетата илюзията да избягат от безпощадната реалност. Поне за малко... Потресаващ филм. 
Номинация за „Оскар” ’05 за късометражен филм 
  
„Цветът на усмивките” – реж. Антоанета Костова и Георги Христов / България / 2008 / 20 мин.
Колко малко трябва за да засияат усмивките върху лицата на деца без родители. Филм за деца на възраст от 7 до 13 години на лагер в с. Българево, за първи път на море. Фантазиите се превръщат в истина чрез игри и забавления.
Среща с автора на филма
18.30 часа
„Сянката на свещената книга” – реж. Арто Халонен / Финландия / 2007 / 90 мин.
Има една книга, която никой не чете и не публикува, но от това авторът и печели милиони долари.  е книгата на туркменистанският диктатор Сапарнамурад Туркменбаши, в„Рахнама” която той представя абсурдната си пропаганда. Авторът на филма разплита връзките между глобалните корпорации и този режим за милиони долари.             

21 Октомври - Вторник
18.00 часа – зала НХК
 „Тотално отричане” – реж. Милена Кънева / САЩ / 2007 / 92 мин.
Ка Са Уа е бежанец от Бирма, който има смелостта да заведе дело срещу една от най-могъщите транснационални петролни корпорации на света. Той търси правата си и на съселяните си срещу „Унокал” и „Тотал”, които са подкупили правителството му. Техните фирмени табели са върху болниците и училищата в страната, но всеки знае, че парите отиват другаде. Милена прави този филм цели 6 години.
Носител на наградата „Един свят” 2006 – специална награда за човешки права на Вацлав Хавел

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |