В новините
 
12.10.2008 11:29   Новината е видяна 3709 пъти
Европейският парламент възприема официално символите на ЕС

Знамето, химнът и девизът на ЕС ще бъдат използвани официално от Европейския парламент. Днес депутатите гласуваха те да бъдат добавени към Правилника за дейността на ЕП и по този начин официално приети от институцията, след като не бяха включени в Договора от Лисабон.

 

Депутатите приеха на 9 октомври (с 503 гласа "за", 96 "против" и 15 "въздържали се") доклад за добавяне в Правилника за дейността на Европейския парламент на нов член 202а относно използването на символите на ЕС от страна на Парламента.


 

По време на дебата по-рано сутринта, докладчикът Carlos Carnero González (ПЕС, Испания) изтъкна, че това решение е "политически сигнал към нашите граждани: символите на съюза са живи в институцията, която представлява 500 милиона граждани".

 

Според приетия доклад Парламентът признава и приема следните символи на ЕС:

 

– знамето, на което е изобразен кръг, съставен от дванадесет златни звезди върху син фон;

– химна, основан на „Ода на радостта“ от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетховен;

– девиза "Обединен в многообразието".

 

Знамето ще се издига във всички сгради на Парламента, във всички заседателни зали и по повод на официални събития. Химнът ще се изпълнява при откриването на всяка учредителна сесия и на други тържествени заседания, по-специално за приветстване на държавни или правителствени ръководители или за посрещане на нови членове след разширяване. Девизът от своя страна ще се възпроизвежда върху официалните документи на Парламента.

 

По предложение на Европейския конвент, на Европейския съвет в Брюксел през юни 2004 г. в Конституцията за Европа се добави член (I-8) относно символите на ЕС. Както е известно обаче, процесът на ратифициране на Договора претърпя провал. По време на преговорите през 2007 г. (след отхвърлянето на Договора от френска и нидерландска страна), 27-те държави-членки решиха, по призив на някои държави-членки, да изоставят приемането на конституция и съдържащите се в нея "държавни" елементи, наред с други промени в текста. Така символите на ЕС се превърнаха в една от "косвените жертви" на усилията за постигане на компромис и не бяха включени в Договора от Лисабон.

 

Фактът, че символите не са включени в Договора, по никакъв начин (както в политически, така и в юридически смисъл) не пречи на институциите да продължават да ги използват както досега или дори в по-голяма степен. В този смисъл Европейският парламент иска да запази водещата си роля, която винаги е изпълнявал в това отношение, като повиши и урегулира използването на тези символи в рамките на своите дейности.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |