В новините
 
16.10.2008 11:27   Новината е видяна 3876 пъти
Бюджет 2009 на ЕС: политическите ангажименти на Съюза трябва да се спазват

ЕП ще гласува на първо четене проектобюджета на ЕС за 2009 г. Депутатите от Комисията по бюджети миналата седмица гласуваха за увеличение на повечето от сумите, тъй като според тях намаленията, извършени от Съвета, ще направят невъзможно изпълнението на поетите ангажименти от ЕС. Сред приоритети за 2009 г. са борбата с климатичните промени, социалното измерение на ЕС и сигурността на гражданите. Бюджетът възлиза на 136 милиарда евро за поети задължения и 124.5 милиарда евро за плащания.

Проектобюджетът на ЕС за 2009 г. изглежда по следния начин след гласуването в Комисията по бюджети на ЕП: 136 милиарда евро за бюджетни кредити за поети задължения и 124.5 милиарда евро за бюджетни кредити за плащания.
 
Предложението за бюджет, прието от бюджетната комисия миналата седмица, предвижда нива на плащания, възлизащи на 0.959% от Брутния национален доход (БНД), докато предварителният проектобюджет на Комисията предлагаше 0.899%, а Съветът прие стойност от 0.885%. Това ще бъде и позицията на Парламента за предстоящата на 21 ноември бюджетна помирителна процедура между ЕП и Съвета. Депутатите все пак решиха да не стигат максимума, предвиден във "финансовите перспективи" на ЕС (многогодишно бюджетно планиране на ЕС), който възлиза на 0.97% от общия БНД на държавите-членки.
 
Работата по следващия бюджет на ЕС се извършва в доста сложен контекст - от една страна, финансовата криза, заради която разходите трябва да бъдат ограничени, а от друга, серия от наскоро поети политически ангажименти на ЕС (като например хранителната помощ за развиващите се страни и помощта за възстановяването на Грузия) се добавят към вече действащите европейски политики и програми и изискват допълнително финансиране.
 
Бюджет на ЕП за 2009 г.
 
Общият бюджет за 2009 г. на ЕП възлиза на над 1 529 милиона евро, докато за 2008 г. беше 1 453 милиона евро. По този начин общият размер на бюджета за 2009 г. ще остане под доброволния дял от 20% от функция 5 (Административни разходи), който ЕП сам си е фиксирал. Предвиденият бюджет дори е с 854 724 евро по-малко от предварителните предвиждания, което се дължи на намаляването на разходите, предвидени покрай влизането в сила на Лисабонския договор.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |