В новините
 
21.10.2008 08:01   Новината е видяна 4140 пъти
Откриване и основни теми на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (20-23 октомври)

Сред законодателните акценти на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (20-23 октомври) са докладите за летищните такси и защитата на децата в интернет, както и директивата за използване на екологични и енергийно ефективни превозни средства. На 21 октомври френският президент Никола Саркози ще представи пред депутатите резултатите от провелия се миналата седмица Европейски съвет, а на 22 октомври ще бъде връчена наградата за кино на ЕП. Депутатите ще разгледат също разводите при смесени бракове. 

Бюджет 2009 на ЕС: политическите ангажименти на Съюза трябва да се спазват. ЕП ще гласува на първо четене проектобюджета на ЕС за 2009 г. Депутатите от Комисията по бюджети гласуваха за увеличение на повечето от сумите, тъй като според тях намаленията, извършени от Съвета, ще направят невъзможно изпълнението на поетите ангажименти от ЕС. Сред приоритети за 2009 г. са борбата с климатичните промени, социалното измерение на ЕС и сигурността на гражданите. Бюджетът възлиза на 136 милиарда евро за поети задължения и 124.5 милиарда евро за плащания.

Никола Саркози ще представи пред депутатите резултатите от Европейския съвет. На 21 октомври френският президент Никола Саркози ще представи пред Европейския парламент резултатите от провелия се на 15 и 16 октомври Европейски съвет в Брюксел. След това депутатите ще проведат дебат по темата. На 8 октомври ЕП вече обсъди предстоящия Европейски съвет, като отдели особено внимание на задълбочаващата се световна финансова криза.

Разводи при смесени бракове. В коя държава-членка трябва да се извърши разводът при брак между съпрузи с различна националност? Предложението за регламент, което ЕП ще гласува на 21 октомври, ще позволи да се избегнат множеството конфликти, възникващи при 170-те хиляди "трансгранични" развода всяка година в ЕС, относно избора на държава-членка, в която да се извърши процедурата. Поради блокирането на регламента в Съвета, 9 държави-членки, сред които и България, искат да започнат по въпроса засилено сътрудничество помежду си.

Директива насърчава публичния сектор да купува екологични превозни средства. Предложението за директива, което ЕП ще гласува на 22 октомври, иска да насърчи използването на екологични и енергийно ефективни превозни средства, като задължи публичния сектор и някои оператори да вземат под внимание не само цената, но и влиянието върху околната среда на превозните средства, които те смятат да закупят.

 

Защита на подрастващите в интернет. Децата и тийнейджърите са сред най-пристрастените интернет потребители - тийнейджърите между 12 и 15 години например прекарват най-малко три часа на ден пред компютъра - но не са наясно с опасностите, произтичащи от определени сайтове или материали: не става въпрос само за материали, съдържащи детска порнография или насилие, но също така и за риска те да станат жертва на кибертормоз или сексуално ухажване. ЕП ще гласува на 22 октомври нова програма, която да предпазва децата от подобни рискове.

 

Доклад на Душана Здравкова за дейността на Европейския омбудсман през 2007 г. Службата на Европейския омбудсман е получила през 2007 г. 518 допустими жалби, или с 4% повече от 2006 г. Въпреки това, тези цифри не задоволяват депутатите и те искат провеждане на активна информационна кампания сред европейските граждани, която да разясни по-добре функциите и компетенциите на Омбудсмана. ЕП предлага също да се създаде общ интернет сайт на европейските институции, който да насочва гражданите направо към институцията, в чиито компетенции попада разглеждането на техните жалби.

 

Принципи при определяне на летищните такси. ЕП най-вероятно ще приеме на второ четене на 23 октомври предложение за директива, определяща основните принципи, които трябва да се спазват от летищните оператори при определяне на летищните такси. С нея се цели да се попречи на някои летища в Европа да злоупотребяват със своята доминираща позиция на пазара, като по този начин директивата трябва да допринесе за хармоничното развитие на летищния сектор в Европа. Директивата ще се прилага за летища с годишен трафик над 5 милиона пътници.

 

ЕП иска опростяване и рационализиране на политиката на сближаване. В доклад относно управлението на регионалната политика ЕП настоява да се използват максимално възможностите за интегрирано финансиране от различните фондове на ЕС за регионално развитие, както и да се засили децентрализацията в планирането и осъществяването на тази политика. Депутатите искат да се направи оценка върху възможността за сливане след 2013 г. на различните фондове от политиката на сближаване, както и да започнат незабавни действия за нейното опростяване и рационализиране.

 

Споразумение за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Босна и Херцеговина. На 23 октомври европейските депутати ще гласуват сключеното на 16 юни 2008 г. Споразумение за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Босна и Херцеговина, което представлява първата крачка към членството в ЕС, ако страната изпълнява критериите от Копенхаген.

 

Наградата за кино на ЕП ще бъде връчена на 22 октомври в Страсбург. На 22 октомври в Европейския парламент в Страсбург ще се състои официалната церемония по връчването на Наградата за кино на ЕП (Награда LUX 2008). На церемонията ще присъстват режисьорите на трите номинирани филма: Jean-Pierre и Luc Dardenne ("Мълчанието на Лорна"), Kornél Mundruczó ("Делта") и Miroslav Janek ("Гражданинът Хавел"). Спечелилият филм ще бъде субтитриран на 23-те официални езици на ЕС, като стойността на наградата съответства на 87 000 евро.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |