В новините
 
12.11.2008 18:57   Новината е видяна 6302 пъти
Панайот Рейзи - една година кмет на община Созопол

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол:
„Добрата работа на екипа ми е в основата на привличането на около 15 млн. лева допълнително към бюджета”

Г-н Рейзи, измина една година откакто сте на кормилото на управлението на община Созопол. Кой беше най-критичният момент в управлението Ви през първата година от мандата?
- Най-критична се оказа ситуацията, в която заварихме общината без никаква готовност за  ЕС проекти. Приоритет №1 на община Созопол- строителството на пречиствателната станция се оказа необезпечен със средства, защото бяха пропуснати всички срокове за сключване на договор за финансиране и подписване на анекс с ПУДООС за допълнително финансиране на строителството й. Трябваше да действаме в най- кратки срокове и изключително трудно се оказа осигуряването на средства за следващите етапи в нейното строителство, но успяхме да осигурим нужните средства.

Кои са най-знаковите Вашите постижения?
- Реконструкция на ул. „Одеса” в Новия град и построяването на канализация и водопреносна мрежа
- Спечелването на първия проект по Европейските програми-„Ремонт на общински път, в участъка разклон с. Присад-с. Зидарово, който е на обща стойност 4 890 354,22 лв.
Кандидатствахме с проекти по всички отворени  европейски програми

Г- н Рейзи, заявихте неотдавна, че екипът Ви е превлякъл допълнително около 15 млн. лева. Откъде са тези пари?
- Основно от от спечелените европроекти, като най- големият от тях”Ремонт на общински път, в участъка разклон с.Присад-с. Зидарово”  на стойност 4 890 354 лв. До момента към бюджета на общината са осигурени 2 млн. 200 хил. лева от излишък на държавния бюджет. Ощеи 4 млн. лева по ПУДООС за завършване на първия етап от пречиствателната станция, което ще стане факт до края на годината. В държавния бюджет по линия на МОСВ са заложени за община Созопол 2 млн. 500 хил. лева за пречиствателната станция. Допълнително държавни пари ще влязат в Созопол и за построяването на ново рибарско пристанище.  В края на бюджетната година ще направя пълен отчет за извършената дейност и тогава сумата ще бъде по- точна и най- вероятно и по-голяма.
Ето, например вчера стана ясно, че сме спечелили още един проект за 500 хил. лева. Той ще бъде реализиран съвместно с община Царево и община Приморско. Проектът бе изработен от нас и поканихме останалите две общини участват в него.

Г-н Рейзи, очаквате ли финансовата криза да се отрази на региона. Ще повлия ли тя на бюджета за следващата година?
- Развитието на финасовата криза показа, че осезателно се засягат тези сфери и региони, където са концентрирани много пари и инвестиции. Като се има предвид, че община Созопол  е една от най- бързо развиващи се общини, която привлича много инвестиции, то неминуемо финасовата криза ще се отрази по-сериозно при нас. Предполагам, че ще се получи известно изчакване при по-големите инвеститори и най-вероятно ще намалеят сериозно приходите на общината от строителство.
С екипа анализираме ситуацията и следим развитието на финансовата криза, като най-вероятно нейното задълбочаване ще ни принуди да предвидим и планираме бюджет, който да бъде реалистичен при създалата се ситуация. Имаме, обаче пълно основание да мислим за по-голям бюджет, заради добрите показатели на изпълнение на тазгодишния бюджет.

Оценката Ви за работата на общинската администрация с общинския съвет?
- Толкова много работа свършихме в кратки срокове и с голям ефект, че на този етап моята оценка е „отличен”. Доволен съм, че има единомислие и единодействие по приоритетите  в развитието на общината.

Кои са основните Ви приоритетите за следващата година?
- Продължаваме ускорено изграждането на пречиствателната станция и изграждането на довеждащи колектори за отпадни води.
 Изграждане на инфраструктура в цялата селищна система- пътища, вода, канализация. Продължаваме със същите темпове, въпреки спечелените проекти.
Довършване на системата на социалния патронаж в цялата община и продължаваме с провеждането на активна и адекватна социална политика по отношение на всички социални групи в общината. И разбира се - проектна готовност за кандидатстване по всички отворени програми.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |