В новините
 
25.11.2008 17:05   Новината е видяна 4210 пъти
Зелените искат от правителството спешни действия в екологично застрашените райони

Партия Зелените настоява правителството да спре с практиката си да разрешава опасни за здравето на хората инвестиционни проекти в горещите екологични точки на страната. 
Зелените изискват и спешни поправки в закона за опазване на околната среда, даващи възможност за спиране на предприятия, които замърсяват въздуха и водите. Сегашната практика на налагане на замърсителите на незначителни глоби очевидно е неефективна. 

Правителството не е актуализирало списъка на екологично застрашените райони, въпреки че това е трябвало да стане още през 2002 г. За това отговарят министрите Джевдет Чакъров, Евгени Желев и Асен Гагаузов.  
Наскоро в Кърджали беше открита незаконна инсталация за добив на злато чрез цианиди, изградена и пусната в експлоатация от “Горубсо Кърджали АД”. Въпреки настояванията на гражданите, инсталацията не е резрушена и никой не е наказан. Това показва, че властите на практика покровителствуват нарушителите в техния алчен стремеж за обогатяване за сметка на здравето на другите. Вероятно някои членове на правителството и на парламента получават подкупи за да си затварят очите за тези драстични нарушения и да блокират законодателни инициативи, насочени към спиране на замърсяванията. Безотговорността на властите трудно може да бъде обяснена по друг начин. 

Същевременно правителството не прави нищо за да насърчи чисти производства и рекултивация на засегнатите земи в екологично застрашените райони. 
Замърсяването на околната среда оказва негативно влияние върху здравето на населението, проявяващо се с увеличение на заболяемостта. Най - изразено е това влияние в екологично-застрашените райони. Замърсители с водещо рисково значение са тежките метали (олово, хром, манган), арсен, кадмий и серните газове (сероводород и серен двуокис).

Главни рискови райони по отношение на репродуктивното здраве са: Кърджали, Русе, Свищов, Стара Загора, Асеновград, Златица - Пирдоп. Токсикозите на бременността преобладават в районите на цветната металургия (Кърджали, Асеновград, Златица, Пирдоп, Пловдив). От селищата на химическата промишленост те са увеличени в Свищов и Димитровград.
По-голяма честота на бронхиалната астма е налице в градовете с химическа промишленост (Девня, Бургас, Враца и Русе). Особено висока е астматичната заболяемост в Девня - повече от два пъти над средната за страната.
В най-интензивно замърсените с тежки метали райони (тези на цветната металургия), съдържанието на олово и кадмий в организма на деца от предучилищна възраст и ученици свидетелствува за наличие на здравен риск.

Зелените апелират за широко гражданско участие в акциите за спиране на замърсителите. Пример за това са жителите на село Попинци, които през 2006 г спряха проект за добив на злато край селото, а също и жителите на с. Чепинци, които протестират против замърсяването от фирма “Изола-Петров”. Продължава и борбата на хората от с. Поибрене срещу замърсяването с арсен.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |