В новините
 
25.11.2008 22:34   Новината е видяна 6428 пъти
Започна нов етап от възстановяването на Крепостната стена в Созопол

От близо месец се извършват археологически проучвания и съпътстващи дейности по консервация и реставрация на зидове от крепостната система на Архитектурно историческия резерват “Старинен Созопол”. Жителите на града вече осезаемо виждат резултатите от работата на екипа в пространството в близост до входа на Стария град и Южната крепостна стена. Дейностите са част от проекта “Създаване на център и европейска мрежа за популяризиране на морското културно наследство. Реставрация на крепостен зид и вход на “Старинен Созопол”, който се финансира от Европейския съюз-Програма”Култура 2007”, община Созопол и фондация “Созопол”.

Целта на проекта е тази част от крепостната стена, която в момента е обект на консервация и реставрация да се впише в силуета на Стария град и да допълни общата визия на това уникалното съоръжение Крепостна стена. Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл свързан с крепостна стена, който разкрива уникална отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. В проекта е заложено да бъде изграден един каменен зъб с височина 150 см и ширина 40 см, като продължението на стената по протежение на външната част на Стария град ще бъде не по-висока от 40 см, но ширината й от 145 см ще бъде вградена в настилката на алеята - разкри част от заложените параметри директорът на фондация “Созопол” Кирил Арнаутски.

В общия ансамбъл ще бъдат вписани на две места по два зъбера и четири бойници. За да се запази общия вид на съоръжението и да се впише в силуета на града с възрожденския стил на къщите са предвидени още построяването на арка като продължение на крепостната стена и малък архитектурен ансамбъл с алея, от която да могат жителите и гостите на града да наблюдават красивата гледка, която предоставя съчетанието на море, скали и крепостна стена. За пълната автентичност на новите градежи по проекта ще бъдат доставени специални каменни блокове, които ще бъдат нарязани с формата и размера на камъните, намерени по време на археологическите разкопки и проучвания на крепостните зидове. Тяхната обработка включва третиране на повърхността със специални чукове и заливане с киселина, за да добият истинския старинен вид от преди векове.

“Всичко това стана възможно след толкова години, защото общината ни подкрепи, получихме и подкрепа от Министерството на културата” - заяви Кирил Арнаутски. Още с идването си в общината новия екип не само заяви готовност да се продължат дейностите и работата по пълното възстановяване на крепостната стена, но намери средства и осигури подкрепата на Министерството на културата - заяви още той и добави, че за първи път единомислието на всички заинтересовани институции са подчинени единствено на разкриването на пълния блясък на уникалното съоръжение. Ако от общината основен двигател е кметът Панайот Рейзи, от Министерството на културата най-активен и съпричастен към реализирането на серията проекти е арх. Борислав Абаджиев - категоричен е Арнаутски.

Още в началото на годината кметът Панайот Рейзи изпраща писмо до министерството на културата, с което запознава министър Стефан Данаилов със състоянието на част от”Крепостна система” - Южна крепостна стена. То налага спешно археологически проучвания и аварийна консервация поради опасност от падащи камъни и наранявания на преминаващите хора, както и рушенето на зидовете вследствие на растящи дървета, храсти и виеща се растителност. Тези негативни фактори от години определят лошия естетически вид на Крепостната система, а от там и неприятното въздействие върху туристите. След намесата на министър Данаилов повереното му министерство отпуска 80 хил лева за археологически проучвания и проектиране и 120 хил. лева за аварийна консервация на зидовете на крепостната система на АИР” Старинен Созопол”. Според възможностите на бюджета за 2008 общината отпуска 27 хил. лева. Всичко това дава възможност да се реализира този етап от проекта. Резултатите от съвместните усилия на институциите са вече реалност, което дава основание отново да се потърси помощта на културното министерство, за да продължат дейностите по консервация и реставрация на крепостната стена още по-активно.

Само преди дни кметът на община Созопол Панайот Рейзи изпрати писмо до министър Данаилов, с което настоява сумата от 300 хил. лева да бъде заложена в бюджета на министерството за 2009 г, за да се продължат започнатите проучвания, консервация и реставрация на Крепостната система. Тази сума е определена в тригодишната програма за финансиране на “Архитектурно - художествени паметници на културата с национално значение”, в която програма е заложено”Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР “Старинен Созопол”. Намеренията на общинската администрация са да бъдат заделени в бюджета на общината за 2009 година достатъчно средства, които да обезпечат по-нататъшните дейности по възстановяване на крепостната стена.

Дълги години не са заделяни средства за консервация, реставрация и социализация на паметници на културата на територията на архитектурно историческия резерват “Старинен Созопол”. С големи усилия през 3003 година частично е консервиран и реставриран “Античен и християнски комплекс” по Проект”Красива България” към МТСП със съфинансиране от община Созопол. През 2003-2004 година в партньорство между община Созопол и фондация “Созопол” е разработен и изпълнен проект”Създаване и популяризиране на културния туристически продукт в град Созопол чрез реставрация на южна крепостна стена и кула и строителство на обществена туристическа инфраструктура за хора с увреждания”, който е финансиран от Европейския съюз и държавата. Този проект е последван от друг проект”Силуетно оформяне и експониране на южна крепостна стена и кула” и детайл към него ”Изграждане на асансьор за хора с увреждания”. Този проект е реализиран в периода 2005 - 2008 година с изключителното съдействие и съфинансиран от страна на Министерството на културата, съвместно с Агенцията за хора с увреждания към МТСП, НИПК, община Созопол, фондация “Созопол” и др. неправителствени организации.

В почти всички реализирани досега проекти и тези, които сега се подготвят участва фондация”Созопол”. Седем са проектите, свързани с АИР “Старинен Созопол”, в които участва фондацията, като в момента тече работата по строителството на туристически мостик. Техни проекти кандидатстват за престижни награди. Проектът” Архитектурно - исторически комплекс”Южна крепостна стена и кула - история, култура, туризъм” кандидатства за наградата на Европейския съюз за културно наследство за 2008 г. - “Европа Ностра”. Той е избран от Министерството на културата и представлява Република България за тази престижна награда. Този проект се състезава и за наградата за най-добра практика в областта на туризма - “Туризъм за утре2008” на Съвета за световни пътувания и туризъм.

Мостикът е предвиден не само като атракция за туристите, но и място, където ще могат да се провеждат културни и музикални мероприятия. Пейки, атрактивно осветление и допълнителни архитектурни елементи ще привличат интереса на жители и гости на града към мостика- категоричен е Кирил Арнаутски.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |