В новините
 
17.12.2008 16:40   Новината е видяна 4751 пъти
Нов режим за наемане и заплащане на асистентите на европейските депутати

На 16 декември, ЕП прие законодателно предложение, което добавя договорите на асистентите на европейските депутати, работещи в Брюксел, към статута на европейските функционери. Новата система, чиито основни линии бяха определени от Парламента още през юли тази година, е част от по-широк пакет от мерки, взети от ЕП за преразглеждане и уеднаквяване на режима за наемане и заплащане на сътрудниците на депутатите.
 
Докладът на Giuseppe Gargani (ЕНП-ЕД, Италия), приет с 598 гласа "за", 19 "против" и 47 "въздържали се", цели да осигури повече прозрачност и недискриминиране по отношение на асистентите на депутатите. Това ще се осъществи чрез приемането на система от общи правила, които трябва да бъдат спазвани при наемането на парламентарни сътрудници. След като бъде одобрен от Съвета, новият общ режим ще замести 27-те различни национални системи, които в момента регламентират договорните отношения, данъчното облагане и социалната защита на парламентарните сътрудници в ЕП.
 
Еднакви правила за всички асистенти в Брюксел
 
Според доклада парламентарните асистенти, базирани в Брюксел, представляват особена категория персонал, поради специфичния характер на тяхната работа, която е да подпомагат дейността на депутатите.
 
Настоящето законодателно предложение постановява, че работните договори на асистентите ще бъдат сключвани за определен период, въпреки че всички договори ще изтичат автоматично в края на мандата на ЕП. Асистентите ще се ползват от разпоредби в областта на социалната защита, които са подобни на тези за европейските функционери. Възнаграждението им ще се определя на основа на тяхната степен в административната йерархия.
 
Договорите и превеждането на заплатата ще се управляват от финансовите отдели на Парламента, но депутатите ще запазят пълна свобода относно избора на своите асистенти, определянето на техните задължения и продължителността договорите за работа.
 
Нови правила за асистентите, работещи в държавите-членки
 
Целият пакет от мерки включва не само единен европейски статут за асистентите, работещи в Брюксел, но и разпоредби, отнасящи се за договорите и превеждането на заплатите на асистентите, които работят в държавите-членки на своите депутати. Тези въпроси ще се управляват от компетентни финансови органи, признати във въпросните държави-членки.
Освен това текстът на доклада предвижда, че най-много 25% от сумата за парламентарни сътрудници може да бъде отделяна за услуги като проучвания или други консултантски услуги.
 
Законодателна процедура
 
След приемането на доклада на 16 декември в Страсбург, законодателното предложение трябва да получи крайно одобрение от страна на Съвета. Целта е новият статут на асистентите да влезне в сила през месец юли 2009 г. (точно след европейските избори) заедно с новия статут на депутатите в Европейския парламент.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |