В новините
 
19.12.2008 17:32   Новината е видяна 4637 пъти
Гневни фермери блокираха пътя от Бургас за София

Гневни зърнопроизводители блокираха за 10 минути изхода на Бургас за София. Колоната от над 70 трактора спря и се прегрупира  от кръговото движение по посока към града, а фермерите излязоха от машините си и запалиха цигари.  Конвоиращите ги униформени се опитаха да освободят движението, като ги принудят да се върнат в тракторите, но те обясниха, че пушат и в подкрепа на полицаите.

Автошествието на зърнопроизводителите от Бургаска област е част от националния протест, който във вторник бе обявен като безсрочен. В 10.30 ч вчера земеделските стопани се събраха с тежката техника на ул. “ Одрин” срещу нелегалната зеленчукова борса. 

“ За пореден път очакванията ни останаха напразни”, заявиха те още в началото на протеста. Държавата не спазва поетия ангажимент пред ЕС да дава национални доплащания, към европейските, допълниха те. В бюджета за следващата година тези пари не са заложени.

От проведените срещи и разговори след бунтовете от 7 и 8 ноември няма никакви предприети действия от страна на държавата, споделиха стопаните. Като факти посочиха, че през тази стопанска година са принудени да реализират продукция дори под нейната реална себестойност. За пшеницата цената е между 16 и 18 стотинки за килограм.

“Хамбарите са пълни, минават прекупвачи и ни казват – продавайте на 16 стотинки, защото по-късно ще го изкупим по 10 ст. Гаврят се с труда ни”, заяви Николай Киров - председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите.

При очертаващите се изкупни цени, които вече са факт на пазара, зърнопроизводителите са изправени пред угрозата на масови фалити. Те призовават всички по веригата пшеница-брашно-хляб да поемат своята отговорност, за да не се стигне до капитулация на един от основните и жизнено важни отрасли в българската икономика.

"Трябва ли протестът да е единственото средство, за да получим от държавата това, което ни се полага?" - зададе въпроса Димо Андонов, арендатор от Айтос. Фермерът отбеляза, че много от техните колеги са дезертирали от автошествието. Това са кооперации и стопани от Черноград, Трояново, Вратица, Пирне, Айтос, Лозово и Ветрен.

“Някои искат да преживяват на чужд гръб. От протеста печелят всички”, допълни той.
Крайно време е трудът на фермерите да се цени подобаващо – те да имат най-хубавите къщи и дворове, а защо не и джакузита, заяви арендаторът.

Зърнопроизводителите предупредиха, че при невземане на навременни мерки от изпълнителната власт през следващите години България от износител на зърно ще се превърне във вносител и консуматор в общия европейски пазар. По време на шествието стана ясно, че от вчера са започнали доплащанията за единица площ за настоящата година, които са в размер на 147 милиона лева. Ако не бяхме протестирали и отстоявали докрай искането си, едва ли това щеше да се случи, споделиха земеделските стопани.

Колоната премина край хотел "Мираж" и от светофара на болницата зави в посока "Трапезица". По "Струга" протестът приключи на старата зеленчукова борса. Земеделците бяха охранявани от няколко полицейски коли. На всички кръстовища имаше патрули, а сам шефът на КАТ Йонко Тотев съпровождаше охраната.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |