В новините
 
20.12.2008 17:00   Новината е видяна 4819 пъти
Засилване на борбата срещу фалшивите продукти и пиратството

За да се засили борбата срещу все по-нарастващото количество фалшиви продукти (дрехи, лекарства или автомобилни части), депутатите от ЕП препоръчват създаването на специализирани групи за борба с подправянето в държавите-членки. Те искат също така да бъде повишена осведомеността на потребителите относно опасностите от подправянето и пиратството, по-специално относно сериозните рискове за здравето и безопасността.
 
Докладът по собствена инициатива на Джанлука Суста (АЛДЕ, Италия) разглежда въздействието на подправянето на продукти върху международната търговия. В него се припомня, че ЕС е вторият най-голям вносител на стоки и услуги в света, а неговият отворен единен пазар предлага огромни възможности, но е и изложен на "сериозен риск от нахлуване на подправени стоки".
 
Тъй като икономиката на ЕС е специализирана в продукти с "високо качество и висока добавена стойност, често защитени от търговски марки, патенти или географски указания", които са обект на подправяне, защитата на правата върху интелектуалната собственост са от особено голямо значение за запазването на външната конкурентоспособност на европейската индустрия.
 
Съвместен план с Китай за борба с подправянето
 
Тъй като 60% от конфискуваните фалшиви стоки в ЕС са произведени в Китай, депутатите отправят искане до Комисията да представи в най-кратки срокове и съвместно с китайските власти план за действие за борба с подправянето. Парламентът иска също в "евросредиземноморския" регион да бъде насърчен общ подход срещу подправянето и пиратството в областта на законодателството, митническото сътрудничество и борбата.
 
Депутатите припомнят също така, че регламентът за Общата система за преференции на ЕС предвижда възможност за временно спиране на преференциите за търговски партньори, които прибягват до нелоялни практики. Според тях трябва да се положат усилия за включването на нововъзникващите икономики като Китай, Индия и Бразилия към договарянето на бъдещето търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).
 
Повишаване на информираността на потребителите
 
В текста на доклада Европейският парламент призовава държавите-членки да предоставят на потребителите достатъчно информация за опасностите от подправянето и пиратството, и по-специално за сериозните рискове за здравето и безопасността, които крият подправените продукти, особено лекарствата.
 
Поради сериозните икономически загуби, които фалшифицирането и пиратството причиняват на предприятията в Европа, депутатите искат Комисията да създаде или да подпомогне създаването на информационно бюро в помощ на малките и средни предприятия, което да им предоставя техническа помощ относно процедурите в случай на подправяне на техни стоки.
 
Докладът препоръчва усъвършенстването и по-добрата координация на митническите процедури в ЕС, като в същата насока подчертава необходимостта от провеждане на подходящи курсове на обучение за митнически служители и магистрати.
 
В заключение членовете на ЕП искат Комисията да положи всички усилия за постигане на съгласие относно включването на минимални санкции в европейското наказателно право при сериозни нарушения на правата върху интелектуалната собственост.
 
Подправянето в цифри
 
Пиратската индустрия и тази за подправянето на стоки претърпяха сериозно развитие последните години и не се ограничават вече само до луксозни и висококачествени стоки, а включват и продукти за ежедневна употреба като играчки, лекарства, козметика и храни.
 
През 2007 г. обемът на конфискуваните в ЕС стоки, нарушаващи правата на интелектуалната собственост, е нараснал със 17% спрямо 2006 г., като за козметичните продукти и стоките за лична хигиена този процент е 264%, за играчките – 98%, а за лекарствата – 51%. Тези продукти могат да съдържат вредни и опасни съставки, които да увредят сериозно здравето на използващите ги хора.
 
Всяка година тези незаконни производства причиняват закриването на хиляди работни места в Европа и света, като същевременно често застрашават здравето на потребителите, служат за финансиране на престъпни организации и могат да нанесат сериозни щети на околната среда.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |