В новините
 
20.12.2008 17:25   Новината е видяна 5476 пъти
По-голяма безопасност на детските играчки

Депутатите приеха днес нов законодателен текст, целящ да увеличи безопасността на детските играчки. Чрез него се засилват правилата за безопасност, ограничава се употребата на химически субстанции и тежки метали и се забранява използването на канцерогенни и токсични вещества.
 
По текста на новата директива беше постигнат компромис между Парламента и Съвета на първо четене, отговаряйки по този начин на желанието на докладчика Marianne Thyssen (ЕНП-ЕД, Белгия) "безопасността на играчките да бъде осигурена възможно най-бързо". Компромисът беше приет с 481 гласа "за", 73 "против" и 40 "въздържали се". Новото законодателство цели засилване на разпоредбите и осъвременяване на нормите за безопасност на играчките, определени от действащата в момента директива, която се нуждае от актуализиране.
 
Това е продиктувано от появата на пазара на нови видове играчки, за чиято изработка се използват нови материали и технологии. Депутатите като цяло подкрепиха първоначалното законодателно предложение на Комисията, като същевременно внесоха към него изменения, които да засилят ограниченията за използването на химикали, аромати и твърди метали при производството на детски играчки и да внесат повече яснота относно правилата за предупреждения върху играчките.
 
Какво е детска играчка?
 
Според бъдещата директива детска играчка е продукт, предназначен за ползване от деца под 14-годишна възраст. В нейните анекси има списък от продукти, които не се считат за играчки, сред които фигурират украсата за празници, умалените модели, пъзелите с повече от 500 елемента, спортното оборудване (в това число ролкови кънки, ролери и скейтбордове, предназначени за деца с тегло над 20 кг), фойерверките, компютърните игри и конзолите за игра.
 
Безопасността на първо място
 
Производителите трябва да гарантират, че техните играчки не са токсични или опасни за здравето на децата. Депутатите искат държавите-членки да прилагат предохранителния принцип, когато прилагат това законодателство, особено когато научните изследвания не могат определят дали дадена играчка може да бъде опасна.
 
Играчките, които се предлагат на пазара на ЕС, трябва да отговарят на общите стандарти за безопасност. Депутатите подкрепиха клауза, предложена от Комисията, според която производителите и вносителите трябва да пазят техническата документация и декларацията за съответствие на ЕС за период от 10 години, след като играчката е комерсиализирана.
 
Предупреждения върху играчките
 
Депутатите засилиха също изискванията за предупреждения върху опаковките и върху самите играчки: за да бъдат по-лесно видими и разбираеми, те трябва да бъдат предшествани от думата "Внимание". Предупредителните обозначения трябва да бъдат "ясно видими за потребителите" и изписани "на един или повече езици, лесно разбираеми от потребителите" в дадената държава-членка. Играчките, предназначени за деца под три години, трябва да отговарят на по-строги правила за безопасност.
 
Алергенни аромати
 
Предложението на Комисията предвижда забрана за използването на някои алергенни аромати. Депутатите не подкрепиха в крайна сметка тоталната забрана на тяхната употреба, но постигнаха компромис, разширявайки значително списъка на забранените вещества до 55 субстанции. Това решение ще засегне играчки като кукли или пластилини. Ограничен брой аромати могат да използвани при изработването на настолни игри, които целят да развият обонянието и вкуса, или при козметичните комплекти и игри.
 
Забрана за използването на канцерогенни или токсични вещества
 
ЕП засили ограниченията за използването на вещества и смеси, които са "канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията", като според депутатите те трябва да бъдат абсолютно забранени. Изключенията от това правило трябва да бъдат изяснени и направени по-стриктни.
 
Членовете на ЕП ограничиха също употребата на тежки метали до нива, които са наполовина на считаните за безопасни съгласно критериите на ЕС. Това засяга граничните стойности за някои метали, като арсен, кадмий, хром (VІ), живак, олово и органичен калай, които са особено токсични и не трябва да се използват в играчките за деца.
 
Опасност от задушаване
 
Други изменения на ЕП засилиха разпоредбите, целящи намаляване на опасността от задушаване, породено от малки отделими части на играчките или от малки играчки, съдържащи се в храните, например в шоколадовите яйца.
 
Забрана за увреждащите слуха играчки
 
Директивата установява нови правила за играчките, издаващи звуци. Те трябва да бъдат проектирани и произвеждани "съобразно върховите стойности за импулсния шум и продължително произвеждания шум, така че звукът от тях да не уврежда слуха на децата".
 
Влизане и въвеждане в сила
 
Директивата влиза в сила 20 дни след публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Държавите-членки трябва да въведат в сила законовите, подзаконовите и административните разпоредби на настоящата директива не по-късно от 18 месеца след публикуването й. Все пак, за да се даде достатъчно време на производителите и търговците на играчки да се адаптират към новите изисквания, се предвижда преходен период от две години след влизането в сила на директивата, по време на който играчки, отговарящи на сегашното законодателство, ще могат да бъдат предлагани на пазара.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |