В новините
 
08.01.2009 20:20   Новината е видяна 4680 пъти
Откриха крепостната кула от герба на Бургас

При археологически разкопки, финансирани от Община Бургас, в края на 2008 г. на полуостров „Форос” в квартал Крайморие бяха локализирани останки от  историческия  предшественик и символ на града - античната и средновековна крепост Бургос /Порос/. Новите разкрития добавят към историята на Бургас няколко века и го правят връстник на Исус Христос с 20 века присъствие в европейската история и култура.

По този повод в Община Бургас се проведе пресконференция с участието на кмета Димитър Николов, директора на Регионален бургаски музей Цоня Дражева и собственика на фирма „Форос” Тодор Батков, който ще строи в Крайморие нов жилищен комплекс.

„Досега бяхме в сянката на историческата значимост на Несебър и Созопол. Вече убедено можем да заявим, че живеем в град, който 20 века е имал изключително значение за целия регион”, заяви кметът Николов. Той се ангажира да предостави нова общинска субсидия за проучване и разкопки в Крайморие. Община Бургас ще разчита на съдействие и финансова подкрепа от Министерство на културата, инвеститора Тодор Батков и на европейските фондове за съхранение на културното наследство. Димитър Николов заяви още, че заради евентуални иманярски набези ще бъде завишен контролът в района на разкопките. Той вече е възложил на главния архитект на общината Веселина Илиева да търси подходящо място за изграждане на нов музей в Крайморие.

От своя страна Тодор Батков обяви, че желанието му е всичко открито да се реставрира и съхрани. Той потвърди, че ще подкрепи финансово работата на археолозите. Собственикът на ФК „Левски” каза още, че предвижда ниска плътност на застрояване в бъдещия нов жилищен комплекс в квартала, за да се съчетаят старото и новото по подходящ начин.

На пресконференцията присъстваше и проектантът на Крайморие арх. Петко Йовчев, който заяви, че много разчита на личната естетика на инвеститорите за създаването на едно място с историческа атмосфера. Той добави, че по проект цялата предполагаема древна крепостна стена, по чието разкриване работят археолозите, попада в публична зона, за която се предвижда озеленяване и изграждане на вело- и алея за пешеходци. Това превръща обектът в потенциална туристическа атракция.

С конкретни данни и мултимедийно представяне на археологическите разкрития в пресконференцията се включи Цоня Дражева. Тя разказа следното:

За древната крепост и пристанище се знае от  по-общи локации  в европейските морски карти от ХІІІ-ХVІІ в., под името Поро /проток/ или Порос, което означава крепост, пазеща отока на Мандренското езеро /Скеф/.  В търсене на етимологията на името, което на латински звучи в буквален превод „Бургос”, важна роля има текстът на един посветителен надпис от ІІ век, в който се казва, че по времето на Римската империя по границите на римската колония Деултум са изградени бурги /крепости/.

През месец декември са проведени пълни проучвания  на югоизточния вход на крепостта, локализирана при полуостров „Форос”, където в основи е запазена масивна правоъгълна кула, охраняваща портата. Разкрито е външното лице на крепостната стена с дебелина 2,90 м. и запазена дължина в западна посока 15 м. Крепостната стена и две кули с аналогичен градеж са открити по линията на северозападния бряг на Форос, преграда при шийката на нос Кабата  /Кафката/ и по цялото протежение на рибарското селище. Останки от правоъгълна сграда от V- ХІІІ век са открити при най-високата открита част, наричана от местните жители „Църквата”. Планът и датировката на находките дават основание да се приеме, че тук се е намирал малкият манастир „Св. Георги”,  за който има сведение от византийски извори.

Археологическите проучвания показват, че почти цялата северна и североизточна част на полуостров „Форос” е била укрепена, като първите крепостни съоръжения са създадени през късно-римската епоха и са възстановявани многократно в по-късни епохи до средата на ХVІ в. Тези данни безспорно очертават един значим исторически обект, пряко свързан с историята на град Бургас.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |