В новините
 
08.01.2009 20:15   Новината е видяна 4066 пъти
БСК с писмо до министър-председателя във връзка с газовата криза

В контекста на газовата криза в страната, БСК призова за спешно публикуване на плана за разпределение на квоти на СО2.
 
С писмо до министър-председателя на Р България БСК призова за спешно публикуване на приетия от МС Национален план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газова 2008-2012.

Текстът на писмото:

ДО

Министър-председателя на Р България 
Г-н Сергей Станишев 

Копие:

Министъра на околната среда и водите,
Г-н Джевдет Чакъров

Министъра на икономиката и енергетиката
Г-н Петър Димитров

Относно: Необходимост от спешно публикуване на Националния план за разпределение на квоти (НПРК) за търговия с емисии на парникови газове 2008-2012г., приет по т. 36 от дневния ред на заседание на МС на 23.12.2008г. 

Уважаеми господин Станишев,

С настоящето Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес настоява за неотложно публикуване на приетия от Министерски съвет НПРК за периода 2008-2012г.

Разразилата се газова криза, както и необходимостта от промяна на горивната база с въглища и мазут в ключови предприятия на енергетиката и промишлеността, обуславят допълнително увеличаване на емисиите на парникови газове.

В тези условия е необходимо операторите на над 140 инсталации да бъдат уведомени незабавно за определените им свободни емисионни квоти, което се изисква императивно от Директива 2003/87/ЕС. На следващо място, е необходим спешен анализ на икономическите ефекти върху отделните предприятия, предприемане на мерки за намаляване на отрицателните последствия и реализация на алтернативни трансакции за закупуване на допълни емисионни квоти.

В същото време, считаме че представянето на НПРК за нотифициране от Европейската комисия следваше да бъде извършено едновременно с уведомяването на предприятията – задължени лица, отчитайки обстоятелството, че окончателното разпределение на квотите, внесено в МС, не е било известено, както на предприятията, така и на техните браншови сдружения.

БСК е готова да съдейства за спешното комуникиране на съответната информация в отговор на многобройните запитвания и сигнали от страна на засегнати предприятия и браншови организации.

С уважение, /П/
Божидар Данев, Председател





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |