В новините
 
20.01.2009 13:57   Новината е видяна 4834 пъти
Моите права в Европейския съюз

Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“ - 22 януари (четвъртък) от 16.15 ч. в зала 65 в Софийски университет „Св. Климент Охридски” на:
Моите права в Европейския съюз
Събитие по проект „Място за бъдеще“, в партньорство с UNECO - Университетски клуб за екология и устойчиво развитие на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Повече информация за събитието:
Като резултат от проведената първа среща на 18 декември 2008 г. в Нов български университет на тема „София - град за хората”, на която присъстваха представители на софийски сдружения, инициативни комитети, неправителствени организации, граждански групи и граждани, Проект „Място за бъдеще” организира последваща дискусия – представяне на тема „Моите права в Европейския съюз”, на която ще бъдат поканени участниците в първата среща, специалисти по европейско право и експерти от Столична община. Този път акцентът ще бъде поставен върху представянето на гражданските права.

 
Подробно за идеята: Гражданските форуми са инструмент за генериране на идеи и обща работа по актуални проблеми. В община София проблемите на гражданите са много и изключително разнопосочни, но те имат обща допирна точка в лицето на общинската администрация. Градската управа притежава инструментариума за решаване на повечето от проблемите на града. Доста често обаче той се ползва за съмнителни „обществени” каузи и интереси. Реализирането на срещи и форуми, където отделните представители на сдруженията, НПО и гражданските групи могат да се видят, обменят опит и набележат общи действия, е наложително от години. В повечето случаи проблемите и пречките пред отделните групи, организации и отделни граждани са идентични, но всеки стига по собствен път до реализирането на целите и обществените интереси. Гражданското общество в София е будно, то вече може да се похвали с успехи и извоювани каузи. Но има и редица неуспехи и нови проблеми, изискващи нови решения и подходи.


Цел на форума: Да събере на обща дискусия всички граждански организации, групи и отделни граждани за открояване на проблемите на столицата, размяна на идеи и подобряване на комуникацията между заинтересованите страни, за да направим нашия град по-добро място за живот.

В програмата:

ПЪРВА ЧАСТ
 
16,15 ч. – 16,30 ч.

Откриване на събитието от Панка Бабукова и  Петър Димов (UNECO) и Радосвета Кръстанова („Място за бъдеще“) – встъпителни думи и представяне на форума и програмата 


16,30 ч.– 16,50 ч.
Измерения на европейското гражданство. Закрила на основните права и свободи. Участие в процеса на вземане на решения в Европейския съюз 
Роза Димова, Център за изследвания и политики за жените 
 


16,50 ч.– 17,10 ч.

Как да потърсим гражданските си права 
Презентация на  Мариета Манева (UNECO)


17,10 ч.– 18,15 ч.
Дискусия с граждански организации, студенти и преподаватели по темата за гражданските права, информираността за тях и тяхната защита, както и практиката на гражданите да потърсят правата си на общинско, национално и европейско ниво
 
Модератори на дискусията: Радосвета Кръстанова и Гергана Костуркова („Място за бъдеще“)


18,15 ч. – 18,30 ч.

Кафе-пауза


ВТОРА ЧАСТ


ГРАЖДАНСКИ КЛУБ - ФОРУМ ЗА СОФИЯ

 
18,30 ч.– 18,45 ч.
„София – град за хората“ (18 декември 2008 г.) – обобщение на резултатите от срещата-форум и на възможностите на проекта „Място за бъдеще“ да подпомага граждани

Петър Канев („Място за бъдеще“)

Целта е създаването на база от данни, която обобщава специфичния досегашен опит на участващите в срещата, както и на други активни граждани и сдружения (засега главно на територията на София)


18,45 ч. – 19,15 ч.
Предложение за стратегия за по-нататъшно общуване и взаимодействие на активните граждани на столицата от страна на организаторите – Георги Стефанов, арх. Мартин Микуш, Ростислав Кандиларов („Място за бъдеще“)

 
19,15 ч.– 20,20 ч.

Други предложения – свободна дискусия с предложения на гражданите и обсъждане на общи проблеми

 
20,20 ч. – 20,30 ч.

Представяме следващите събития за февруари-март '09 на гражданския форум „София – град за хората“, на проект „Място за бъдеще“ и на партниращите организации по проекта:
 
1. Среща между активните столични граждани и коалиция За да остане природа в България

2. Замисълът и концепцията на един бъдещ граждански клуб в София 
представя арх. Мартин Микуш

3. Дискусия за референдумите в НБУ 
4. Представяне на устава на Столична община, с оглед възможностите, които той дава за участие и въздействие на гражданите. 
Юлияна Николова (Столична община)
5. Семинар за проблемите с отпадъците и правната уредба в часовете на  ас. д-р М. Пейчинова в НБУ

6. Гражданското образование в училищата – проект на доц. Лидия Денкова  (НБУ) и Институт „Балкански“ 


Срещата е отворена за всички, които искат да се включат. Надяваме се да присъстват максимален брой хора, за да има полза от форума.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |