В новините
 
12.02.2009 23:05   Новината е видяна 5519 пъти
Царево се готви за четвърта врата на България към с

Курортният град Царево ще има две пристанища и ще се превърне в четвъртата врата на България към света, обяви на пресконференция в Бургас кметът на общината Петко Арнаудов. Вече са факт пререгистрациите на порта за обществен транспорт и на рибарското пристанище, като се очаква в най- кратък период да бъдат получени и удостоверенията за експлоатацията им. Петко Арнаудов каза, че Царево има готовност да внесе проект по Оперативна програма ”Рибарство” на стойност 8 милиона лева и в рамките на 2 години да бъде изградено рибарското пристанище. Амбициите са портът за  обществен транспорт да има обособен самостоятелен граничен и митнически пункт, като за целта ще бъдат открити около 30 работни места, които ще бъдат заети предимно от местни хора. Идеята на общината е да развива морския транспорт. „Всички помним кометите и хидробусите отпреди години и линията Созопол, Приморско, Царево, Ахтопол. Ще се опитаме отново да направим това. Освен това ще търсим начини и за връзка до Истанбул“, каза градоначалникът. Намеренията са портът за обществен транспорт да има две зони, като едната ще бъде за яхти. „Очакванията са ни лятото броят на яхтите в Царево да нарастне“, добави Арнаудов.
До началото на туристическия сезон общината планира да приключи и строителството на новата автогара в града. „Това е един внушителен обект, в който има офиси, търговска част. Дори много областни градове биха ни завидели за нея“, каза градоначалникът. Според него автогарата и сградата, предвидена за център за подготовка на кадри в туризма, са двата най- крупни обществени обекта, строени тази година в общината.
За 2009 година бюджетът на Царево ще бъде в размер на 16 млн. лева, от които 12 млн. лева са собствени средства, а 4 млн. лева са от републиканската хазна. Общината очаква и допълнително финансиране по проекти и оперативни програми „Околна среда“ и „Рибарство и аквакултури“. За реконструкция и модернизация на територията и сградата на пристанището са планирани 500 хиляди лева. От началото на годината работи общинско предприятие „Пристанища“, чиято годишна издръжка ще бъде в размер на 170 хил. лева. Заделени са 200 хиляди лева за реконструкция и изграждане на музей в Лятното кино. Вече има готов проект, с който общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“. Има идея музеят да има филиали в селата Българово и Кости. Предвидени са средства за ремонти и изграждане на улици във всички населени места, като общата сума на капиталовите разходи е 6,6 млн. лева. Парите за издръжката на детските градини са увеличени със 150 хил. лева, тъй като броят на децата в тях е нараснал. Повече средства са заложени и за ползващите услугата „Домашен социален патронаж“, плановете са тази година да се открият и два нови пенсионерски клуба  в селата Бродилово и Кости.


--------------------------------------------------------------------------------
 Патентоваха нестинарството

Община Царево получи патент за марката „Нестинари", съобщи кметът Петко Арнаудов. Кметът на Царево Петко Арнаудов припомни, че идеята да се поиска патентно право върху нестинарството е отпреди две години, но в края на миналата седмица Патентното ведомство е удовлетворило молбата.
За този патент Царево водеше спор със съседната община Малко Търново. „Това, че в Царево са решили да патентоват марката не им дава никакви права върху този обичай. Той си съществува и в двете общини. Аз не смятам да патентовам друга марка с тире например“, коментира кметът на Малко Търново Иван Иванов вчера.

http://www.factor-bs.com/news-7480.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |