В новините
 
20.02.2009 13:07   Новината е видяна 4781 пъти
намаляване ставките на ДДС

Изказване на българския депутат в ЕП Мариела Баева (АЛДЕ) на  дебата относно намаляване ставките на ДДС на пленарното заседание на ЕП на 19 февруари 2009 г.


Мариела Величкова Баева (АЛДЕ). – Предложението на Европейската комисия за намаляване на ставките на данък добавена стойност с постоянен характер за местно доставените услуги, включително трудоемките услуги, е навременно и цели рационализиране и опростяване чрез необходимите изменения и уточнения, потенциално повишаване на заетостта в секторите с нискоквалифицирана работна ръка, ограничаване на дела на сивата икономика, съхраняване на работни места и осигуряване на еднакво третиране на държавите-членки, включително и на техните икономически оператори. 


Един от основните аргументи за намаляване на ставките на данък добавена стойност е, че това благоприятства по-доброто разпределение на доходите след потреблението, като стойността на потребителската кошница на домакинствата с ниски доходи спада, а на тези с високи доходи се повишава. Промените в потребителката структура съдържат промени и за брутния вътрешен продукт, както и за продуктивността в официалния сектор и ограничаване на дейности в сивата икономика като например, услуги в жилищния сектор, както и други местно доставени услуги, предмет на настоящото предложение на Европейската комисия. Разбира се, възможността на нетни икономически ползи от намаляване на ставките на данък добавена стойност не се основава само на характеристиките на съответния сектор, но и на специфичната икономическа среда в съответните страни-членки. Като пример, разширяването на обхвата на намалените ставки на данък добавена стойност в сектори с нискоквалифицирана работна ръка, предполага негъвкав пазар на труда, а в хранителния сектор, значителни различия в потреблението на домакинства с високи и ниски доходи. 


Нека вземем под внимание и факта, че използването на намалените ставки на данък добавена стойност, намалява постъпленията от данък добавена стойност в хазната. Това съизмерено като дял от брутния вътрешен продукт варира между половин процент и процент и половина от брутния вътрешен продукт в различните страни-членки. За съответните правителства в текущия период на икономически сътресения, стабилността на публичните финанси позволява да се справят със структурните дефицити. Дори правителства с достатъчно възможност за маневриране ще използват алтернативи като намаляване на ставките на данък добавена стойност за трудоемки услуги, например, с което постигат и други цели на икономическата си политика. С оглед на гореизложените факти и аргументи, групата на Алианс на либералите и демократите ще подкрепят предложението на Европейската комисия, за да благоприятстват солидната подкрепа от страна на Европейския парламент на този важен етап от процедурата на вземане на решение.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |