В новините
 
20.02.2009 03:24   Новината е видяна 4266 пъти
Европейска професионална карта за доставчиците на услуги

Според предложението на ЕП европейската карта за доставчиците на услуги трябва да улесни предоставянето на временни услуги на територията на ЕС. Тя ще представлява своеобразен професионален паспорт, който да стимулира свободното движение на доставчиците на услуги. В момента то често е затруднено от различни пречки в държавите членки (като признаване на професионалната квалификация), въпреки директивата за улесняване на професионалната мобилност.


Докладът на Charlotte Cederschiöld (ЕНП-ЕД, Швеция) беше приет днес с 607 гласа "за", 21 "против" и 27 "въздържали се". Докладчикът коментира доклада по следния начин в пленарната зала: "Ние се стараем да опростим живота на гражданите, когато те искат да се установят в друга държава членка. Това е елемент, който трябва да бъде взет под внимание в предизборната кампания през 2009 г."


В доклада се подкрепя създаването на европейска професионална карта в допълнение към съществуващите мерки, които целят да улеснят и стимулират трансграничната мобилността на доставчиците на услуги. Въвеждането на професионалните карти на европейско равнище трябва да стане от професионалните сдружения или организации в държавите членки.


Според доклада при някои регламентирани и хармонизирани професии, като адвокати и здравни специалисти, европейските професионални карти вече съществуват или са в процес на разработване. За други по-слабо хармонизирани професии въвеждането на професионални карти изглежда по-трудно, тъй като регламентирането варира в различните държави членки и данните за квалификациите първо трябва да бъдат потвърдени и взаимно признати.


Въвеждането на европейската професионална карта ще допринесе за постигането на следните резултати:


увеличаване на сигурността на гражданите при контакт с доставчик на трансгранични услуги, тъй като те ще могат да проверят неговата самоличност и квалификация посредством картата;
административно опростяване и съкращаване на разходите, както и увеличаване на прозрачността;
стимулиране на предоставянето на висококачествени услуги в ЕС;
по-лесно проследяване на професионалното развитие на специалистите, които се установяват в различни държави членки;
картата ще играе информационна роля, особено за работодателите и потребителите, в повечето свободни професии.
 

Тези карти ще съдържат информация - при пълно спазване на разпоредбите за защита на личните данни - относно професионалните квалификации на специалиста (данни за завършен университет или учебно заведение, придобити квалификации, професионален стаж), неговата професионална регистрация, наложените санкции, свързани с професионалната му дейност, както и информация за властите, които са издали картата.


Докладът на Charlotte Cederschiöld се отнася към практическото приложение на предложението за създаване на европейска професионална карта, което вече е залегнало в директивата за признаване на професионалната квалификация.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |