В новините
 
27.08.2004 16:34   Новината е видяна 3568 пъти
Скандал предизвика в Бургас Министър Мехмед Дикме
Земеделският министър закъсня с повече от час за освещаването на два патрулни катера


Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме закъсня с повече от час за официалното освещаване на двата патрулни катера, които получи Агенцията по рибарство и аквакултури. Официални лица и общински съветници чакаха на Пристанище Бургас земеделския министър при температура на въздуха 29 градуса. Сред официалните гости бяха турският консул у нас Вурал Алтай и директора на РДВР Бургас ген.Красимир Петров. Около 20 журналисти демонстративно си тръгнаха, след като разбраха, че въпреки закъснението, Министър Дикме е насрочил среща с областния управител Иван Витанов.
Точно в 11.00 часа на бургаското пристанище трябваше да започне церемонията по връчването на знамената на двата патрулни катера. Те
Плавателните съдове са предоставени на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури по линия на програма ФАР и ще осъществяват контрол над риболовните съдове и защита на бракониери в акваторията на Черно море.
Двата патрулни катера са дарение от Холандия и са на стойност 400 хиляди евро.
Катерите са дълги 12 метра и имат по два двигателя по 260 конски сили, развиват до 40 възела/час.
Снабдени са с радари и уреди за нощно виждане. Катерите ще бъдат базирани в Бургас и Балчик.
Единият от тях ще охранява територията на нос Емине , а другия ще следи за спазването на наложения режим за улов на калкан от нос Емине до Дуранкулак. Екипажите на патрулните катери са назначени чрез проведен конкурс-съобщи началникът на Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас Джемил Кадиш.
Освен за контрол на бракониерски риболов, плавателните съдове ще се използват и за проверка на екипажите на риболовните кораби.
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за първи път има собствени катери.Досега контролът на риболовните кораби се извършваше със съдействието на Регионалния граничен сектор в Бургас и Морска администрация- коментира началникът на агенцията Джемил Кадиш. Той обаче подчерта ,че сътрудничеството с двете институции ще продължи.
Патрулните катери са част от проект по програма ФАР, чиято стойност е около 2 млн. евро. Една четвърт от парите са съфиннсиране от нашата държава, а останалата част е от ЕС. Проектът включва още два катера да бъдат предоставени във Видин и Русе и 17 лодки за вътрешните ни водоеми в страната, които вече работят.
"По проекта с модерна техника ще бъдат оборудвани и звената на агенцията. Ще бъдат въведени и т.н. "сини кутии"-обясни Джемил Кадиш. Той поясни,че това е система за сателитно следене на българските риболовни кораби. Началникът на агенцията в Бургас заяви,че според изискванията на ЕС всички плавателни съдове за риболов трябва да трябва да са снабдени със "сини кутии". Стойността само на една от тях е 35 хиляди евро. Две созополски фирми и два риболовни кораба вече разполагат с такива системи-каза още Джемил Кадиш.
Плавателните съдове, които вече са притежание на Агенцията за риболов и аквакултури в Бургас ще следят и за бракониерски риболов в 12-милната зона на нашето Черноморие. Патрулните катери вече са регистрирани в "Морска администрация".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |