В новините
 
05.03.2009 13:26   Новината е видяна 11396 пъти
Кукери от цялата страна на фиеста в Созопол

Кметът Панайот Рейзи се включи като участник в празника


С пъстро и шумно шествие на участниците във Втория общински събор на маскарадните игри по улиците на Созопол започна празникът, който съвпадна със Сирни Заговезни - денят, в който се дава прошка. Звънът на стотиците кукерски хлопки, придружен с тежка странджанска музика привлече към шествието на участниците и стотици жители и гости на Созопол на 1 март. Кукерските и маскарадни групи от цялата община стигнаха на площада на амфитеатъра, където кукерите се отъркаляха по земята за здраве и берекет, а всички участници се хванаха на голямо кукерско хоро.
Празникът бе открит от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който спазвайки обичая, поиска прошка от своите съграждани и даде своята, като пожела този празник да постави началото на една добра за созополчани година. "Нека заедно да изгоним злите сили и злите помисли, за да продължим да градим бъдещето на нашия град и на нашите деца" - пожела Панайот Рейзи и даде началото на конкурсната част от празника.
Всяка една от групите, участници в общинския събор, представиха своята програма, която включваше пресъздаване на кукерския обичай, ритуали, съпътстващи Сирни Заговезни, обичаи от бита и местния фолклор и танци. Многобройната публика на амфитеатъра бурно аплодираше участниците и реагираше на веселите закачки на кукерите.
Клуб "Българка" към Съюза на запасните офицери и сержанти от запаса представиха обичая "даване на прошка", съпътстващ християнския празник Сирни Заговезни. Тяхното изпълнение бе оценено по достойнство от журито, което им присъди две награди - за най-автентичен обичай и за най-добре представен фрагмент. Кукерите от с. Зидарово и с. Крушевец получиха най-много аплодисменти от публиката, а техните изпълнения и кукерски маски, които още миришеха на кожи, мотивираха журито да им присъди и множество награди. И кукерите от Зидарово, и кукерите от Крушевец получиха награда за автентично представяне на кукерския обичай. Те получиха и награди за най-страшна кукерска маска. Безспорен фаворит за журито се оказа кукерската група от с. Зидарово, която грабна наградата за колектив с автентични кукерски персонажи, за най-добри инструменталисти, за най-дълъг косъм на кукерското облекло и за най-възрастен участник, чиято награда бе присъдена на 75-годишната баба Пеца Стоянова.
Фаворит на публиката стана маскарадната група от Клуба на пенсионера в Созопол. Дамите пресъздадоха българска сватба, като в хода на представянето си включиха и кмета Панайот Рейзи. Той получи дар от кумата - хавлия, която бе поставена на рамото му и връчи на младоженците свидетелството за брак. Групата получи наградата на журито за най-артистична група. Същата награда получи и кукерската група от с. Равадиново. Равадиновските кукери получиха и наградата за най-точно възпроизведен ритуал. Най-шумна се оказа кукерската група от с. Росен, която бе отличена за това, както и награда за точно пресъздаден фрагмент от народния обичай.
Неслучайно жителите на с. Черноморец са известни като "кукери". Тяхната група спечели наградите на журито за най-добър кукерски танц, най-добър кукерски костюм и за най-добра кукерска група. Това не им попречи да обиколят публиката и да съберат т.нар. кукерски данък.
Наградата за най-голяма кукерско - маскарадна група бе присъдена на тракийското дружество"Яни Попов" в Созопол. Групата, която наброяваше стотина участници завоюва и призовете за най-добър костюм, най-точно възпроизведен обред и най-малък участник. Приемствеността между поколенията си каза думата и последната награда бе присъдена на Марио Плешков - на 1 година и на Дария Рейзи, на 2 години. Всички малки участници получиха плюшена играчка от организаторите на празника.
Наградите - грамоти и парични суми, връчи на участниците кметът Панайот Рейзи. Той връчи и специална награда на участниците в маскарадната група от Конго, които се възползваха от случая и си уредиха среща в кабинета му за сключване на споразумение за сътрудничество в рамките на летния сезон.
Празникът завърши с народно увеселение на площада с много музика, народни хора и дузини кебапчета, полени с бяло и червено вино.

w-k Faktor





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |