В новините
 
10.03.2009 23:29   Новината е видяна 4367 пъти
Пишман станах с тия мини, дето ще стават на климатици

Бургас ще ползва затворени въглищни мини като климатик


Бургас участва в международен проект за използване на водата от затворени мини като възобновяем енергиен източник за отопление и охлаждане на сгради. Неговото название е „Развитие на европейски минни райони в устойчиви общности чрез интегриран подход на предлагане и търсене, базиран на принципите на нискостойностната енергия” /REMINING LOWEX/ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Община Бургас си партнира в проекта с Екологически институт при БАН и общините Хеерлен /Холандия/, Загоре /Словения/ и Челадз /Полша/.

На 13 март /петък/ в Бургас ще се проведе информационна среща по проекта. Тя ще започне от 14.00 часа в зала „Компас” на хотел „България”. В срещата ще вземат участие зам.-кметът на община Бургас с ресор евроинтеграция и екология Ивелина Василева, Питър Опт'Велд /координатор на проекта “Remining Lowex”/ и ст.н.с. II ст. д-р Клара Бояджиева /Геологически институт на БАН/.

Питър Опт'Велд ще представи философията на проекта и извършените до момента дейности в Холандия, Словения и Полша, където изпълнението му е в напреднала фаза. Клара Бояджиева ще говори за резултатите от предварителните проучвания на водата в затворените мини на въглищен комплекс „Черно море”. Изследвани са три от тях - „Бригадир”, „Благоев” и „9 септември”.

На срещата ще бъде представен иновативен подход за използване на нискостойностна енергия от въглищни мини и практическото му приложение в градовете Хеерлен и Загоре.

В България пилотният проект е на етап прединвестиционни проучвания. Програмата, по която се финансира проектът, позволява към него да се присъединят други партньори.

На информационната среща са поканени представители на РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция за Черноморски регион, представители на браншови организации, регионални неправителствени организации и местни фирми, които проявяват интерес към иновативните практики в областта на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни ресурси.

Както възкликна източникът:)
Пишман станах с тия мини, дето ще стават на климатици. Сърдите се, не сърдите, аз съм длъжен да ви уведомя, че ме помолиха да се поправя - мините не били изчерпани, ами затворени. Направо ви изпращам наново текста





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |