В новините
 
12.03.2009 15:24   Новината е видяна 5674 пъти
България се включва в глобалната кампания „Часът на Земята” на WWF

София – Международната природозащитна организация WWF организира за трети път глобалната кампания „Часът на Земята”. На 28 март 2009 г., събота, в 20,30 ч. местно време хората по целия свят ще угасят осветлението за един час – "Часът на Земята". Целта е да се обединят повече от 1 милиард души, в над 1000 града и да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.


Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. "Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.


Тази година в "Часът на Земята 2009" вече потвърдиха своето участие над 1000 града. Сред тях са Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун.


По време на „Часът на Земята 2009” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата като Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101.


Високопоставени представители от цял свят също подкрепят „Часът на Земята 2009”. Сред тях са носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева. Художникът Шепърд Фейри, станал популярен с портретите си на Барак Обама, сравни угасването на осветлението за един час с глобално гласуване за климата и дари свое произведение за кампанията.


Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото.


Какво се случва в България


В София между 20.30 и 21.30 ч. на 28 март 2009 г., събота, ще притъмнеят следните сгради и забележителности:


Бизнес парк София

Българска народна банка

Народен театър "Иван Вазов"

Народна библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”

Народно събрание на Република България (вкл. сградата на бившия Партиен дом)

НАТФИЗ

Национален дворец на културата

Национална галерия за чуждестранно изкуство

Национална опера и балет

Национална спортна академия

Национална художествена академия

Нов драматичен театър "Сълза и Смях"

Паметник на Васил Левски

Паметник на Царя-Освободител

Софийски университет "Св.Климент Охридски"

Театър „Българска армия”

Хотел Хилтън

Централна софийска синагога

ЧЕЗ България – сграда на ул. Раковски


Освен София в "Часът на Земята 2009" се включват още градовете Видин (с угасване на осветлението на катедрален храм „Св. Димитър” и крепостта „Баба Вида”), Ценово, Никопол и Борово.


Официални лица на иницитивата са

- Г-жа Гергана Паси – министър по европейските въпроси на Република България

- Н.Пр. Стийв Уилиамс – посланик на Великобритания в България


Организациите, които са подкрепили инициативата и са поканили и членовете си да се включат, са

- Българска стопанска камара

- Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) - Българска асоциация по рециклиране (БАР)

- Национална асоциация ХОРЕКА - хотел, ресторант, кафетерия

- Асоциация на рекламните агенции АРА-България


Партньори на инициативата в България са

- Столична община

- Британско посолство

- Представителство на Европейската комисия в България

- Дом на киното София

- Софийска градска художествена галерия

- Бизнес парк София

- Народен театър „Иван Вазов”

- НАТФИЗ

- Тойота Балканс ЕООД


Какво ще се случи преди и по време на „Часът на Земята”


От 21 до 25 март 2009 г. по улиците на София ще може да проследите „климатичното турне на WWF”. То е част от кампанията по промените в климата, която WWF ще проведе за втори път през тази година в Централна и Източна Европа.


Турнето се осъществява със специално пригоден лекотоварен автомобил, оборудван на покрива със слънчеви панели и малка вятърна централа, които го захранват по време на престоя му. Той носи на борда си информационна шатра за причините за промените в климата и съвети какво всеки може да направи, за да ги ограничи.


Климатичното турне ще спре на площада срещу Националната художествена галерия, в Южния парк, в двора на ректората на Софийски университет, в Бизнес парк София и (подлежи на потвърждение) в Нов български университет.


На 27 март, петък, от 18 ч. в Дома на киното ще може да гледате три от филмите от поредицата на WWF „Наблюдатели на промените в климата”. Входът е срещу безплатни покани, които може да получите по време на климатичното турне на WWF в София или в офиса на организацията на ул. Княз Борис І 71, ет.2.


На 28 март, събота, от 19,30 ч. пред Народния театър концерт на открито на свещи ще отбележи "Часът на Земята 2009". Ще участват Самба бенда, както и други изпълнители.


Медийни партньори

"Часът на Земята 2009" в България нямаше да бъде същата без подкрепата на рекламната агенция Ogilvy & Mather Sofia и bTV. Ogilvy разработи безвъзмездно каретата, банерите в интернет и външната реклама, а bTV подготви телевизионния клип.

Медийните партньори предоставят безплатно пространство за рекламните карета и банери, за радио и тв клиповете на кампанията. Списъкът им се допълва непрекъснато:

Телевизия: bTV

Печатни медии: Дневник, Капитал Light, Програмата, GEO

Радио: Дарик

Интернет: Нет Инфо.БГ

Външна реклама: Metropolis Outdoor Media Groups, News Outdoor

Печатници: J-Point, Red Points

Мултимедийна реклама: Метромедиа

Разработване на присъствие в интернет: Amexy






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |