В новините
 
23.03.2009 11:47   Новината е видяна 3933 пъти
НА 24 МАРТ 2009 Г. В НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ ЗА ЧУЖДЕСТРАННО ИЗКУСТВО ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБА НА ФРЕНСКИЯ СКУЛПТОР ЙЕХИЕЛ РАБИНОВИЦ - ЖОЕЛ

На 24 март 2009 г., 18.00 ч., в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложба на известния френски скулптор Йехиел Рабиновиц - Жоел.
        Изложбата е организирана от Министерството на културата и Националната галерия за чуждестранно изкуство със съдействието на Френския културен институт в София и Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.
 
        Йехиел Рабиновиц - Жоел е роден през 1939 година в Рамат Ган, Израел, а от 1960 година живее в Париж. Следва в Художествената академия на Тел Авив от 1958 до 1959 година, а от 1960 до 1965 година, в Художествената академия в Париж. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 година в Галерия „Абел Рамбер“, Париж. Неговите творби са създадени главно по поръчка за частни или обществени пространства. Първата художествена реализация на монументална скулптура е през 1975 година за предприятието „Рено“ в Гран Курон.
        За създаването на скулптурите си художникът използва оригинални авторски техники и различни похвати, съчетани с изключително въображение и майсторство. По свои скици Жоел извайва форми от хартия, които превръща в чувствителен пластичен материал. В зависимост от разгръщането на идеята и подсказките на самата форма, той прилага различни, подходящи за случая техники за обработка на алуминий - от лазер до прорязване със струя вода под налягане от хиляди бара и бразилски абразивен камък.
        Творби на Йехиел Рабиновиц - Жоел са отличени на редица художествени конкурси. Сред тях е един ансамбъл от скулптури за новите постройки на Арсенала в Шербург, за главния портал на Мемориала на Франсоа Митеран в Шато Шинон и други. Реализирал е около сто стенописи във Франция и чужбина. Най-големият, създаден за телефонната централа на булевард „Келерман“ в Париж, покрива десет хиляди квадратни метра бетон, а най-малките са фасади за частни къщи в Сен-Манде и в Сен-Уен. Във фабриките винаги избира най-трудните места за производство или местата за почивка. Работи предимно за „Рено“ във Франция и Испания, както и за други фирми като „Кларенс“, „Содис“, „Томпсън“, „Матра“ и други. Жоел споделя, че при замисъла на една творба по поръчка се изисква да се имат предвид всички обективни дадености, които се отнасят до нея, като размер, пространство, географско положение, светлина, както и мнението на ръководителя на строителния обект и инвеститора.
        „Винаги духът на моето лично търсене доминира в резултата - а той е създаването на едно произведение на изкуството.”

              
        Залата за гостуващи изложби разкрива един нов свят, изпълнен с алуминиеви скулптури и композиции, хартиени пластики, изящни проекти за бижута, цветни пана с елементи от мащабни стенописи и акрилни графични отпечатъци.
        Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ отпечатва специален албум за изложбата. Ще бъде прожектиран и документалният филма на българския режисьор Атанас Киряков „Летящите хора на Жоел“.

Министерство на културата на Република България





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |