В новините
 
25.03.2009 22:34   Новината е видяна 4837 пъти
ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Сериозно сме обезпокоени от случващото се в град Бургас и по-конкретно, че се изсичат дървета в града и  започналата поголовна сеч на ул. „Цар Симеон Първи”. Имаме информация, че е подготвено изсичането на всички дървета по тази, дълга близо 2 км улица . Категорично се противопоставяме срещу това решение на община Бургас, независимо от каквито и да било казионни доводи, които го оправдават, защото е очевидно, че дърветата са здрави и силни и не са изчерпали своя жизнен потенциал. 
Според нас това представлява голямо екологично престъпление към нашия град. С един замах се унищожават над 200 жизнеспособни  и красиви дървета по улица „Цар Симеон І” със седемдесетгодишна история под предлог, че на тяхно място трябва да  се построят места за паркиране на леки коли. По тази логика трябва да се изсекат и всички дървета в старата част на морската градина,  по улица „Оборище” и булевард „Демокрация”, както и по цялата територия на града ни, където нашите деди са засаждали зеленото богатство на Бургас.
Такава сеч не е имало и няма в никой град на България.
Бургас е един от най-замърсените градове в България. Подложен на ежедневно обгазяване от „Лукойл Нефтохим”, „Кроношпан” и други,  жизнено се нуждае от зеленина и дървета, с които по естествен път да се филтрира въздуха. За съжаление през последните години зелените площи непрекъснато се унищожаваха. Сигурни сме, че бургаската общественост ще се противопостави на този варварски акт. 
Не на последно място подозираме, че зад това решение на община Бургас се крият материални интереси на определени частни фирми...
Разчитаме на националните и маждународните медии да се даде гласност на това престъпление и да се подпомогне активизирането на европейската общественост срещу тази гибелна акция! Като публикувате позицията ни ще позволите и други организации и граждани да се присъединят към тази кампания за опазване на зелената система в България.
Готови сме да предприемем всякакви протестни действия, включително и живи вериги, както и се надяваме на подкрепата на международните институции,свързани с опазване на околната среда.
Всяко дългогодишно дърво е своебразен  паметник на културата, жива памет на историята и атмосферата на Бургас. Нищо не може да оправдае унищожаването на стотици такива паметници. Освен това нека не забравяме, че дърветата не са предмети, които просто могат да бъдат премахвани, а са живи същества и източник на живот. И отсичането на едно дърво представлява едно убийство. Нека не бъдем убийци, а създатели и творци, за да живеем в по-добър свят и по-красив град.
 
25.03.2009 г.
 
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕЛЕНАТА СИСТЕМА В ГРАД  БУРГАС

Г-Н АСЕН ЙОРДАНОВ –ЖУРНАЛИСТ
Г-Н ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ – ИКОНОМИСТ
Г-Н МАНУК МАНУКЯН-ОБЩЕСТВЕНИК-ЕКОЛОГ
Г-Н ЕВГЕНИ ЧЕКАЛАРОВ-ПРИРОДОЗАЩИТНИК
Г-Н ВЕСЕЛИН СИМЕОНОВ-ПРИРОДОЗАЩИТНИК
Писмото е адресирано до:

ДО МЕЖДУНАРОДЕН СЪЮЗ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА И ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ,IUCN
ДО СВЕТОВЕН ЕКОЛОГИЧЕН ФОНД,GEF
ДО СВЕТОВЕН ФОНД ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА,WWF
ДО РЕГИОНАЛЕН ЕКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА
ДО СВЕТОВНА ТУРИСТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
ДО ГРИЙНПИЙС
ДО ЧОВЕК И БИОСФЕРА,UNESCO
ДО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА ЗА ИНФОРМАЦИЯ И НАБЛЮДЕНИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА,EIONET
ДО НЕПРАВИТЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
ДО  МЕДИИТЕ





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |