В новините
 
27.03.2009 11:14   Новината е видяна 4367 пъти
Парламентът иска въвеждане на система за наблюдение на цените на храните в ЕС

Според доклада на ЕП относно цените на хранителните стоки в Европа трябва да бъдат коригирани някои недостатъци на пазара, сред които е злоупотребата с господстващо положение на търговските вериги, като същевременно трябва да се насърчават директните връзки между потребителите и производителите, с цел да се гарантират разумни цени за първите и нормални доходи за вторите. Депутатите искат също създаването на европейска система за наблюдение на цените, както и на европейска база данни за цените.
Докладът на Katerina Batzeli (ПЕС, Гърция) относно цените на хранителните стоки в Европа беше приет днес с 390 гласа "за", 112 "против" и 71 "въздържали се". Този доклад по собствена инициатива представлява реакцията на Парламента по отношение на съобщението на Комисията от декември миналата година по същата тема. 

В приетия текст се изтъква, че потребителските цени в Европа са средно до пет пъти по-високи от производствените цени на селскостопанските продукти, поради което според депутатите е необходимо Комисията "възможно най-скоро" да започне проучване относно разпределението на маржовете във веригата на производство и дистрибуция. 

Увеличаваща се концентрация и злоупотреба с господстващо положение на търговците

Членовете на ЕП считат, че сред факторите, които оказват най-силно влияние върху тези разлики, най-голяма роля играят "увеличаващата се концентрация по цялата верига на доставка на храни" и "злоупотребата с господстващо положение на пазара", което се наблюдава както в търговията на дребно, така и "до известна степен" в търговията на едро.

Констатирайки, че съобщението на Комисията въобще не споменава злоупотребата с господстващо положение, депутатите са загрижени от антиконкурентните практики на предприятията с голям пазарен дял, като договорите за изключителни права или задълженията за обвързване на стоки. Същевременно те искат предприемането на "повече европейски действия" срещу някои търговски практики, като например продажбата на стоки под тяхната себестойност (с цел повишаване на броя на посещенията в супермаркетите), обвързването на продукти и агресивните ценови предложения.

Европейска система за наблюдение на цените

Депутатите подкрепят решението на Комисията да предложи ефикасна европейска система за наблюдение на пазара, която да бъде в състояние да регистрира тенденциите в цените и разходите за суровини по цялата верига на доставка и да позволява трансгранична съпоставка между сходни стоки. Тази система трябва да бъде създадена в тясно сътрудничество с Евростат и националните статистически органи и да работи съвместно с мрежата от Европейски потребителски центрове.

Докладът приканва националните и европейските органи да направят оценка на потребителските цени в целия ЕС, за да се гарантира спазването на правилата за конкуренция и да се определи отговорността на различните участници във веригата на определяне на цените. Депутатите от ЕП подчертават, че "намаляванията на цените трябва да достигат до потребителите в кратки срокове, докато увеличенията трябва да достигат по-бързо до производителите".

Европейска база данни на цените

Освен това, Парламентът приканва Комисията да изготви проект за създаване на европейска база данни, която да е лесно достъпна за гражданите и да съдържа референтни цени на стоките и суровините в ЕС, както и информация относно разходите за електроенергия, заплати, наеми, данъци и такси.

Според депутатите е необходимо също така да се създаде съвместно с ФАО международен център за наблюдение на цените на селскостопанските стоки, суровините и храните, с цел по-добро наблюдение на тези данни на международно ниво.

Засилване на ролята на организациите на производителите

Депутатите считат, че концентрацията на предлагането на селскостопанска продукция, която се осъществява посредством организации на производителите, кооперативи или други подобни структури, ще засили позицията на селскостопанските производители при договарянето на хранителните стоки.

Докладът подчертава голямата роля на местните магазини за търговия на дребно, които имат "съществен принос за скъсяване на разстоянието между производители и потребители".

По-големи стимули за концепцията за „местни храни“

В заключение европейските депутати призовават за по-големи стимули по отношение на концепцията за „местни храни“, по-специално мерки за реклама и информиране на потребителите за спецификите на тези продукти и свързаните с тяхната употреба здравословни и икономически ползи, както и мерки в подкрепа на "традиционните пазари и традиционните форми на търговия, при които производители и потребители се срещат непосредствено".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |