В новините
 
27.03.2009 11:33   Новината е видяна 4425 пъти
Признателните тракийци вдигат паметници на Антим I

В Деня на Тракия, членове на Съюза на тракийските дружества в България /СТДБ/ обявиха, че ще бъдат издигнати два паметника на първия български екзарх, виден политик и общественик Антим I. Новината за родолюбивата инициатива бе съобщена от зам.-председателя на СТДБ ген. Тодор Бояджиев на пресконференция в Община Бургас.

Идеята за инициативата е на бургаското дружество, чийто патрон е големия патриот и борец за независима Българска църква – Антим I, а целта – да се почете по един подходящ начин паметта на великия българин. Като най-достойно е избрано мястото пред българската църква „Св. Константин и Елена” в Одрин.

Вторият паметник на Антим I ще бъде в София непосредствено до църквата „Свети Никола” и паметника на загиналите българи в битката при Одрин. Автор на проекта за паметник на първия български екзарх ще бъде проф. Валентин Старчев, който е и автор на паметниците на друг велик патриот и борец за свобода Капитан Петко войвода.

За целта е учреден Национален инициативен комитет, съпредседатели на който са евродепутатът Маруся Любчева и Тодор Андонов, а сред членовете му са Видинският митрополит Негово Високопреосвещенство Дометиан, директорът на Национален исторически музей проф. Божидар Димитров, зам.-министърът на културата Надежда Захариева, зам.-кметът по образование и култура на Община Бургас Йорданка Ананиева и др.

Участие в срещата взеха още Тодор Андонов – член на Върховния комитет на СТДБ, вр. изп. длъжността председател на Тракийско дружество „Антим Първи” – Бургас Димо Карабелов, зам.-председателят на бургаското дружество Денчо Михов и началникът на отдел „Култура” в Община Бургас Петър Парушев.

Честванията по повод Деня на Тракия в Бургас ще продължат с полагане на венци и цветя пред паметника на българския воин пред Военен клуб в града от 18.00 часа и празничен концерт от 18.30 часа във Военния клуб. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |