В новините
 
03.04.2009 14:39   Новината е видяна 5651 пъти
Единадесета кампания БЕБЕ 2010

 Според Националния статистически институт (НСИ) днес българите са 7 606 551, като 77 712 от тях са родени през 2008-ма година, което прави 10.2 новородени бебета на 1000 души население. Това е най-високата раждаемост от 1995 г., когато в България за първи път се заговори за демографска криза. Днес цяла Европа съзнава, че е в демографска криза, която се определя от специфичните социално- икономически условия, репродуктивни нагласи и миграция на населението във всяка страна-членка на ЕС.

      През 2060 г. в България ще живеят 5 166 000 души

      Това е «песимистичният» вариант в демографската прогноза на НСИ, съобразена със стандартите на Евростат, и той е напълно възможен, ако пренебрегваме тенденциите в поведението си като членове на обществото:

През 2008 г. 63.2 на всеки 100 български граждани са в трудоспособна възраст.
51.1% от новородените през 2008 г. са родени извън брак.
17 700 ученици са напуснали общообразователните училища през 2008 г., като 84% от тях са прекъснали основното си образование.
18 000 български граждани са напуснали страната през 2008 г. 54% от тях са жени, а 51.3% са на възраст 20-39 год. (фертилна възраст).
      БЕБЕ НА ГОДИНАТА

      Чрез кампанията БЕБЕ НА ГОДИНАТА екипът на “9 месеца” насочва общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми на българите и обединява усилията на различни хора, организации, институции и фирми за подобряване на социалната среда и повишаване на здравната култура на бъдещите и настоящите родители.

     За единадесети път БЕБЕ 2010 стартира с обявяването на Горещите дни за зачеване на бебетата, които ще се родят навръх Нова година. Традиционно ще закрием кампанията догодина на Бабинден с Тържественото орисване на Последното бебе, родено в България през тази година, и на Първото бебе на 2010 година. На Бабинден ще наградим и победителите в първото издание на Националния конкурс «Акушерка на годината на Philips Avent».

     За да се роди в новогодишната нощ, БЕБЕ 2010 трябва да бъде заченато между 5 и 14 април 2009 г. “Горещият период” е от 9 до 11 април, а безспорно НАЙ-ДОБРИЯТ ДЕН за това е 10 април 2009 г. Бебетата, заченати между 5 и 8 април, е по-вероятно да са момичета. В останалите дни на периода – от 9 до 14 април, има по-голяма вероятност да бъдат заченати момчета.

     Според психоложката Ани Владимирова мотивацията за бебе  е уникална и не зависи от пола, въпреки родовите традиции. Всеки човек има потенциал да я реализира в конкретните обстоятелства като резултат на добрата си самооценка в условията на откритост и доверие в двойката. Социално-икономическите условия влияят върху тази мотивация, но обществото съществува и се развива и благодарение на реализацията на всеки от нас в партньорска двойка.

     Според сексолога д-р Румен Бостанджиев “сексът за бебе” и сексът за удоволствие са две различни неща. Много често, когато за една двойка желанието за дете се превърне във фикс идея, сексуалните контакти могат да загубят своята спонтанност, да се разредят и дори да станат невъзможни. Вероятността за забременяване се определя от съвпадението на овулацията (отделянето на готова за оплождане яйцеклетка при жената) със сексуалния контакт. Предполага се, че преживяването на оргазъм от жената може да увеличи този шанс, тъй като контракциите на матката по време на кулминацията улесняват проникването на сперматозоидите във вътрешността, но това в никакъв случай не е най-важното условие. Стратегията да се осъществяват максимално чести контакти в „горещите дни” също не е рационална. Установено е, че семенната течност на мъжа е с най-голяма оплодителна способност след въздържане от изпразване поне пет дни. Форсирането на сексуалните контакти извън периода на овулацията  не само е безсмислено, но може да доведе и до функционални нарушения на ерекцията.

     Според топ-кулинара Иван Звездев храната и подходящата обстановка са задължителни за успеха в бебеправенето. Водещият на „Бон Апети” предлага свои рецепти за приготвяне на афродизиаци през „горещите дни” за зачеване на БЕБЕ 2010, разумно поляти с добре изстудено бяло вино.

1. Пилешка салата с фъстъчен дресинг и аспержи

Необходими продукти: 200 г пилешка шунка-Българско пиле*

За салатата: зелена салата, 400 г аспержи, 1 връзка рукола, 1 червена чушки, сусамово семе за поръсване. За дресинга: 6 с.л. фъстъчено масло, 1 скилидка чесън, 1 с.л. настърган джинджифил, ½ ч.ч. зехтин с вкус на лимон**, 3 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. мед, 2 с.л. сусамово олио, 3-4 с.л.ябълков оцет.

Начин на приготвяне: Приготвяме дресинга. Слагаме всички продукти в съд и ги пасираме. Доливаме 3-4 с.л. вода. Листните зеленчуци се накъсват на парченца в купа, а червената чушка се нарязва на тънки колелца. Почистените аспержи се варят 3-4 мин. в подсолена вода, след което се охлаждат в леденостудена вода. На дъното на подходяща чиния слагаме основа от дресинга, върху него на купчинка – нарязаните на две охладени аспержи, около тях подреждаме нарязаната на тънко пилешка шунка, до нея купчинка от листните зеленчуци и чушката. Поливаме с част от дресинга и поръсваме със сусамово семе. Остналият дресинг оставяме в сосиера за доовкусяване.

2. Ябълков крем брюле с нар (за 6 порции) - мека, ароматна комбинация от зелени ябълки, задушени в сос от нар, фин крем със сметана и карамелена коричка

Необходими продукти (за 6 бр.): 6 жълтъка, 500 мл животинска сметана, 1 ваниловя есенция, 1 ч.ч. захар, 4-5 с.л. сироп от нар или готов плодов топинг, 1-2 зелени ябълки Грийн Смит, 50 г масло.

Начин на приготвяне: Ябълките се почистват, обелват и нарязват на дребни кубчета. Маслото се загрява в  малка тенджерка и се запържват ябълките за около 30-40 сек, поръсват се с 1 с.л. захар и се запържват още около минута. След това се заливат със соса от нар и се оставят на огъня да се сгъсти. Ябълките се охлаждат и разпределят в купички за крем брюле. Сметаната се загрява до кипване в малка касерола, отделно се разбъркват жълтъците със захарта в купа и към тях на струя се налива горещата сметана, като не се спира да се разбърква с тел. Сместа се прехвърля в чиста тенджерка и постепено се нагрява, като непрекъснато се бърка, малко преди да кипне се оттегля от котлона и се разпределя във формичките за десерта върху ябълките. Кремът се оставя да изстине напълно в хладилник. Когато е добре охладен, се поръсва с 1-2 с.л. кристална захар и с горелка се нагрява до получаване на карамелена коричка. Тогава брюлето е готово за поднасяне.

    И за финал съветите на експертите и консултантите на списание „9 месеца” към бъдещите родители как да увеличат шанса за бебе

Старайте се да намалявате стреса. Това се отнася не само за преживявания в службата, но и за онзи, свързан с прекаленото вживяване в желанието за бебе. Повечето двойки забременяват без проблеми, така че може да изчакате спокойно.
Хранете се здравословно. Яжте много плодове и зеленчуци, консумирайте умерено месо и риба, предпочитайте пълнозърнест хляб пред бял.
Ако кандидат-родителите искат момче да хапват повече червено месо, чипс и зрънчо. Мъжете да забравят газираните напитки и да пият повече прясно изцеден плодов сок. За да увеличите шансовете за момиче е добре да включите в менюто си повече риба, пресни зеленчуци, шоколад и сладкиши
Пийте много течности, но изключете алкохола.
Не пушете. Никотинът понижава фертилността (при жените и при мъжете). Най-добре е да се разделите с цигарите половин година преди забременяването!
Анализирайте собствения си месечен цикъл. В продължение на няколко месеца водете дневник – обикновено овулацията е по средата на цикъла. Ако мензесът ви е много нередовен, обърнете се към гинеколог.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |