В новините
 
01.09.2004 16:13   Новината е видяна 3506 пъти
Търговците на лекарства обвиниха Богоев и Велчев, че не изпълняват обещанията си
Министрите на здравеопазването и на финансите не изпълняват обещанията си към дистрибуторите на лекарства да облекчат митническия режим за тях и да въведат ред в плащането за лекарства от страна на болниците. Това обявиха в сряда от браншовата камара на търговците на едро с лекарства и обвиниха здравната каса и ведомството на Славчо Богоев, че налагат монопол в доставките на медикаменти.

На среща на 4 май т.г. с министъра на финансите Милен Велчев, министъра на здравеопазването Славчо Богоев и представители на агенция "Митници", дистрибуторите на едро са получили обещание да се въведе облекчен митнически режим за тях и да плащат ДДС веднъж месечно, а не при всяко взимане на лекарства от митническия склад. На търговците е обещано още държавата да подпомогне болниците, за да могат те да не разсрочват над 90 дни плащанията за лекарства, а ДДС да издължават на търговците в 20-дневен срок.

Нито едно от тези две обещания не е изпълнено, заяви Владимир Найденов, председател на камарата.

Любен Стаев от "Фармекспрес" посочи, че сегашният ДДС режим санкционира търговците, ако по молба на болниците им се наложи да вземат животоспасяващо лекарство от митнически склад в петък вечерта или през почивните дни. Според сегашните разпоредби те са длъжни преди това да начислят ДДС и да подадат декларация, което обаче може да стане само през работните дни.

Като парадокс Стаев посочи, че в подобни случаи дистрибуторите се наказват с глоба от 100 до 200 процента върху митническата стойност на лекарствата, докато за контрабанда наказанията са от 50 до 150% по-ниски.

От камарата заявиха, че ще предоставят на главния прокурор Никола Филчев документи с информация за фирми, извършили митнически нарушения през последните три години в размер на 200 млн.лв., но не посочиха имена.

Не са урегулирани и разплащанията на болниците с търговците на лекарства, както обеща здравният министър Славчо Богоев. Срещата между дистрибуторите и министрите стана след като един от най-големите доставчици - "Търговска лига", заплаши да спре снабдяването с лекарства заради натрупания дълг на болниците към фирмата. Близо месец чрез медиите "Търговска лига" и министър Богоев спориха колко точно дължат лечебните заведения на доставчика.

Днес Румен Макавеев от "Маймекс" обяви, че дълговете на болниците към неговата фирма - дистрибутор са близо 1 млн.лв. Той посочи, че търговците на едро нямат възможност да блокират сметките на лечебните заведения, за да ги принудят да се издължат.

По думите на Макавеев, близо 70 % от снабдяването с лекарства се осъществява чрез здравната каса и министерството на здравеопазването, които толерират определени дистрибутори и по този начин създават монопол. Ако пазарът се либерализира, цените на лекарствата ще намалеят, смята шефът на "Маймекс".

От камарата на дистрибуторите отново настояха ДДС върху лекарствата да намалее от сегашните 20% на 7 на сто, както и да се въведат фиксирани цени, което ще намали сегашните разлики в цените на един и същ медикамент в аптеките.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |