В новините
 
13.04.2009 14:35   Новината е видяна 4568 пъти
Бургас подкрепи Европеската харта за правата на пациента

Болните от остеопороза в Бургас са първи в страната, които се присъединиха към общоевропейското движение в подкрепа на Европейски ден на правата на пациента. Тя утвърждава 14 права на пациентите, които спомагат за гарантитиране на “високо ниво на защита на човешкото здраве” (член 35 от Хартата за основните права в ЕС) в националните здравни организации в Европа.

     В клуб «Зленика» в Бургас клонът на асоциация «Жени без остеопороза» проведе разяснителна беседа в подкрепа на Европейския  ден на правата на пациента – 18 април 2009. Той ще се отбележи за 3-и пореден път в над 20 страни в ЕС. През тази седмица ще се проведе и беседа в клуб «Здравец» в квартал «Меден рудник» в подкрепа на Хартата.
     - Все още е ограничен достъпът на болните от остеопороза до навременна и точна диагностика и лечение на заболяването. Народното събрание отпуска минимални средства за борба с него на фона на останалите заболявания. Всеизвестно е, че страната ни е на последно място в ЕС по реинбурсация на лечението и профилактиката на заболяването. Световният опит сочи, че профилактиката ще намали многото средства, които се дават в страната за лечението на остеопорозните фрактури, чиято цена е драстично по-висока  – във финансов, социален и емоционален аспект - посочи Здравка Чунчева от клона на АЖБО в Бургас.
     Асоциация “Жени без остеопороза” преведе през 2004 г. Хартата на български език и инициира поредица от пресконференции в страната за запознаване на българската общественост с нея. Европейската харта дава възможност за проверка и анализ как се спазват правата на пациентите с различни заболявания. Основният проблем на  болните с остеопороза (3-то по заболеваемост и смъртност заболяване, наречено „тихия крадец”) е затрудненият им достъп до диагноза и лечение вследствие на ниския процент на реимбурсация в сравнение с останалите страни членки на ЕС. Болните желаят народните представители да се ангажират в предизборните си платформи как ще остояват 14-те права от Хартата на пациента спрямо българската реалност.

     А ето и кои са 14-те права на пациентите според ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА, които са неизвестни за повечето български граждани: Право на превантивни мерки, Право на достъп до здравни услуги в съответствие със своите здравни нужди, Право на информация във връзка за здравословно състояние, медицинските услуги и начина на тяхното прилагане, Право на съгласие, Право на свободен избор между различни лечения и изпълнители на медицинска помощ, Право на тайна и конфиденциалност, Право на уважение към времето на пациента, Право на спазване на стандартите за качество - достъп до висококачествени здравни услуги, Право на безопасност, Право на иновации,

Право на избягване на ненужно страдание и болка, Право на индивидуално лечение, Право на жалване и Право на обезщетение. 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |