В новините
 
02.05.2009 14:43   Новината е видяна 10983 пъти
В един ден пианистката Пенка Нейчева тича на три адреса да акомпанира. Фея на музиката раздава любов на децата

На галаконцерта миналата неделя в бургаската зала „Проф. Иван Вульпе” пианистката Пенка Нейчева бе една от щастливките. Журито на 8-ия международен конкурс за немска и австрийска музика с председател проф. Димитър Момчилов я награди в категорията за „най-професионален акомпанимент”.
Това отличие не е първото за преподавателката в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”, в архива й има други подобни дипломи от минали години.

„За нашата любима и незаменима фея на музиката:) С много любов от Мартин, Теодора, Иван, Даниела и Татяна“, пише в миниатюрната картичка, с която петимата млади таланти благодарят на учителката си за всеотдайността. Към словесния подарък са прикрепили нежно сребърно колие с изящна фея, с него вече Пенка Нейчева не се разделя.
„Благодаря на колегите, че са ме оценили, но най-много се радвам на децата, защото ако не са те, няма за какво да съм на сцената. Те участват и аз съм с тях. И много се радвам, че са избрали тази феичка, като знак как съм летяла от зала в зала“, усмихнато разказа пианистката.
В най-активния конкурсен ден се наложило наистина да развива шеметна скорост, за да успее да акомпанира на 36 от състезателите, които били на трите адреса – залата на „Булаир“ 10, артцентър „Опера“ и зала „Проф. Иван Вульпе“.
Пенка Нейчева е единственият в семейството професионален музикант. Дължи го на майка си, която я записала в школата на Вера Церовска. Вече като петокласничка малката бургазлийка влиза в класа на Юлия Ненова в музикалното училище, към което остава вярна и до днес – още с дипломирането си в Академията в София тя се връща в родния град и се отдава на преподавателската дейност. Над 20 г. учи децата на клавирния инструмент, а от няколко години е избрала катедрата по съпровод и корепетиция.
„Повече ми се свири, затова... И наистина много свиря, кой къде заминава – аз съм там, не мога да изброя местата. Много съм щастлива, защото работя това, за което съм учила. Ето, преди известно време нашето училище участва в честването на 110-годишнината на Панчо Владигеров в София и съм горда, че бях част от този концерт“, припомни акомпаняторката.
Че свири – свири. Това знаят отлично и приятелите й, които могат да я слушат вечер по разни нощни клубове, и дъщерите й. По-голямата – Христина, през лятото ще я зарадва с внуче, а по-малката – Мария, макар че е завършила кларинет, учи социални дейности в БСУ.
„Децата да имат късмет, това си пожелавам и за това мечтая. Страшно е времето ни и затова е важно младите да се научат да бъдат граждани. При нас всички са много амбициозни, времето им е уплътнено изцяло със свирене, няма чалга, няма дрога. Като едно семейство сме, големите учат по-малките и заедно моделираме едно друго мислене, защото изкуството е островче на спасението“, обяснява Пенка Нейчева, чийто ден започва с кафе и музиката на тв канала Mezzo, а завършва с джаз.

http://www.factor-bs.com/news-8613.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |