В новините
 
13.05.2009 20:38   Новината е видяна 5552 пъти
Жители на к-с „Меден рудник” продължават да не искат болница до своите домове

В Бургас се проведе среща между жителите на к-с „Меден рудник”, обявили се против изграждането на болница до техните домове, представители на общинска администрация и местния парламент. Инициативата за организирането й бе на кмета Димитър Николов.

Проектът, който разбуни духовете в най-големия бургаски комплекс, е за строежа на МБАЛ с медицински център - две сгради с топла връзка между тях, които трябва да бъдат изградени в зона „А” на „Меден рудник”. С одобрението на Общински съвет - Бургас той ще се изпълни като публично-частно партньорство, в което Община Бургас участва със свой терен, а инвеститорът „МБАЛ Д-р Пенкови” ООД се задължава да построи МБАЛ с медицински център.

Община Бургас определи терен и се зае да го подготвя за строителство, като предприе акция за премахване на над 100 незаконни гаража.

Междувременно около 200 души се включиха в подписка, в която настояват болницата да бъде построена на друго място. Освен хора от близките до терена блокове, в нея са се разписали жители на к-с „Славейков” и централна градска чест.

При срещата си с кмета Николов организаторите на подписката представиха своите аргументи против строежа на болница точно на това място. Основните им притеснения са, че болницата ще бъде много близо до блоковете, че няма да остане място за детски игри и паркиране, че звукът на линейките ще ги буди нощем, че при строежа ще бъдат увредени водопроводите и канализацията под терена, че околните улици няма да могат да поемат увеличения автомобилен трафик. Присъствалите на срещата жители на „Меден рудник” се поинтересуваха задължително ли е в болницата да има отделение по патоанатомия, защото не искали децата им да гледат как от там се изнасят мъртви хора. Чу се предложение върху този терен да се направи само медицински център, без МБАЛ.

Като аргумент „против” беше посочено още, че са предвидени много болнични легла върху прекалено малка площ. Освен това болните нямало да имат добра панорама и щели да виждат през прозорците съседните блокове. Съседите на бъдещата болница пожелаха за нея да бъде отреден друг терен - в края на комплекса. Като подходящо място те посочиха местността „Капчето”.

Освен кмета Димитър Николов в срещата взеха участие заместниците му д-р Лорис Мануелян и Костадин Марков, главният архитект Веселина Илиева, директорът на ТД „Възраждане” Магдалена Манолова, директорът на дирекция „Здравеопазване” д-р Ивайло Димитров, омбудсманът Таньо Атанасов, общински съветници от постоянната комисия по здравеопазване и д-р Вергиния Цанова от РЦЗ - Бургас.

Представителите на Община Бургас защитиха своята позиция, посочвайки, че същият този терен е отреден за строеж на поликлиника още през 1996 г. Той никога не е имал статут на междублоково пространство или паркинг.

Кметът Николов обясни, че е проведено сериозно изследване на подходящите за реализиране на подобен проект общински терени и не е намерен по-подходящ. Предложеният алтернативен парцел на „Капчето” не е общинска собственост.

Община Бургас е спазила всички нормативни изисквания при подготовката на проекта и го е съгласувала с всички институции, имащи отношение към него. Точният брой на болничните легла още не е ясен, но е ясно, че през следващата година Община Бургас предвижда изграждане на улици и паркоместа в този район.

В момента единствената поликлиника на „Меден рудник” се помещава във вход на блок, а комплексът има около 70 000 жители. Община Бургас е залята с жалби по този повод. При спешни случаи се налага линейките да пътуват от МБАЛ - Бургас, която се намира на другия край на града, до „Меден рудник” и обратно. Заради дългото разстояние нееднократно се е случвало пациенти да издъхнат по пътя към болницата, въпреки че е можело да бъдат спасени.

В края на срещата кметът Николов благодари на протестиращите граждани за спазения по време на разговорите добър тон. Той се ангажира скоро да бъде проведено широко обществено обсъждане на проекта, по време на което да се разгледат в детайли всички негови параметри.




Ключови думи: Меден рудник, болница, МБАЛ, медицински център, МБАЛ с медицински център,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |