В новините
 
15.05.2009 12:54   Новината е видяна 3853 пъти
КЗК се самосезира срещу шест големи търговски вериги за търговия с хранителни стоки

С Решение № 446/07.05.2009 г. Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство по преписка КЗК № 404/12.05.2009 г. за разследване на евентуално извършени нарушения по чл. 15, ал.1 от ЗЗК и чл.81 от ДЕО, изразяващи се в забранени вертикални споразумения срещу: „Метро Кеш & Кери” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България” ЕООД, „Пикадили” АД, „Максима България” ЕООД и „Хит хипермаркет” ЕООД.

Производството е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и въз основа на  собствени анализи  на КЗК относно наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързо оборотни стоки. Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа по  веригата производство - предлагане на хранителни стоки  на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара са във вреда и на потребителите.

В съответствие със ЗЗК Комисията за защита на конкуренцията ще проведе задълбочено проучване. Срокът на проучване не е определен, тъй като зависи от редица фактори, като сложността на случая, броя на ответниците, степента на сътрудничество от тяхна страна и пълното гарантиране правото им на защита.

В окончателното решение по случая КЗК  може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. При установяване на антиконкурентни практики, КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им.
Ключови думи: КЗК, Комисия за защита на конкуренцията, производство по преписка, вертикални споразумения, Метро Кеш анд Кери, Билла България, Кауфланд България, Пикадили, Максима България, Хит хипермаркет, антиконкурентни практики, търговска верига,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |