В новините
 
26.05.2009 15:54   Новината е видяна 4274 пъти
Младият бургаски кмет не се дава на политици, а само на академици

„Относно развитието на Бургас предпочитам да ме съветват не политиците, а академиците”, заяви кметът Димитър Николов при подписването на споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Българска академия на науките.

От името на БАН подпис в документа постави председателят на институцията академик Никола Съботинов - потомствен бургазлия, внук на Никола Димитров, който е бил кмет на морския град през 1921 - 1923 г. По предложение на Димитър Николов местният парламент наскоро гласува и присъди на академик Съботинов званието Почетен гражданин на Бургас.

На официалната церемония присъстваха други двама представители на бургаското лоби в БАН - академиците Евгени Головински и Панайот Бончев. В срещата взеха участие още научният секретар на академията проф. Владимир Димитров, началникът на кабинета на председателя на БАН Емилия Христоскова, а от страна на Община Бургас - зам.-кметовете Красимир Стойчев, Ивелина Василева и Йорданка Ананиева.

Договорът предвижда Община и Академия да си сътрудничат на широка основа, чрез обмен на информация, разработване и изпълнение на общи програми и проекти в областта на екологията, мониторинга на околната среда и природните ресурси в региона, устойчивото ползване и опазване на водите и водните ресурси. Двете институции ще си сътрудничат при разработването на методи, технологии и съоръжения, осигуряващи нови и възобновяеми източници на енергия, при планирането на екологичното земеделие и екологичния туризъм.

„Членството на България в Европейския съюз открива пред Община Бургас и БАН сериозни възможности да подготвят и реализират общи проекти”, заяви Никола Съботинов.

Кметът Димитър Николов се възползва от възможността веднага да маркира първите два въпроса, по които Община Бургас очаква компетентно мнение и помощ от академията: цялостното въздействие и перспективите на проекта за изграждане на тръбопровода Бургас - Александруполис, както и въпроса за сеизмичната активност в Бургаски регион, респективно потенциалните опасности в това отношение за хора и сгради.

Двете институции вече си сътрудничат успешно, чрез общия проект за космически мониторинг на замърсяванията в Бургаския залив, както и по проекта за използването на водата от минен комплекс „Черно море” като алтернативен източник на енергия.

„Миналата година стартирахме една инициатива - нарекохме я „Завръщане в Бургас”. Целта е да покажем на бургазлии най-известните и успели у нас и в чужбина наши съграждани. Вашето присъствие тук изпълва със смисъл тази идея”, добави Димитър Николов.

Никола Съботинов съобщи, че Бургас има съвсем основателни причини да се гордее със своето представителство в БАН, тъй като в сравнение с останалите български градове групата на изтъкнатите бургаските учени е най-внушителна. Тя включва четирима академици и петима член-кореспонденти.

След официалното подписване кметът Николов се ангажира да осигури помещения за регионален офис на академията. Те ще се намират в бъдещия административен център, който ще се построи в обновената територия на парк „Езеро”, близо до предвидената за изграждане обсерватория. Главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева и архитект от академията ще се заемат със задачата да подготвят идеен проект за бургаския офис на БАН, в който ще се развива само научна дейност.

 





Ключови думи: БАН, академик, учен, наука,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |