В новините
 
12.06.2009 05:53   Новината е видяна 4775 пъти
Петко Маринов стана почетен бургазлия на рождения си ден

Местният парламент в Бургас одобри предложението на кмета Димитър Николов и присъди на баскетболната легенда Петко Маринов званието почетен гражданин. Жестът към настоящия треньор на момичетата от баскетболния „Лукойл Нефтохимик” съвпадна с 60-годишния му юбилей.

Петко Маринов е роден на 11.06.1949 г. в Бургас. Започнал е спортната си кариера като състезател в местния баскетболен клуб „Ботев”. С него става републикански и балкански шампион. След това две години е шампион на България с отбора на „Академик” София. С ЦСКА е двукратен първенец на страната и пет пъти носител на купата на България. Два пъти е играл на полуфинал за купа Европа. Има 150 мача за националния ни отбор по баскетбол, с който се е класирал на пето и шесто място на европейските първенства в Белград и Лиеж.

Треньорската му кариера започва в ЦСКА. С този отбор става три пъти шампион и четири пъти носител на купата на България. Три години работи като треньор във Франция. Прибира се у нас и печели купата на България с „Компакт” Димитровград. С мъжкия тим на „Лукойл Академик” е шампион и два пъти носител на купата на страната.

След завръщането му в родния Бургас преди 5 години, неизменно е старши треньор на женския баскетболен отбор на „Лукойл Нефтохимик”. Извежда го до три шампионски титли /последната тази година/ и три купи на България.

Почетен гражданин на Бургас днес стана и контраадмирал /офицер от запаса/ Христо Христов. Той е роден на 12.11.1932 г. в гр. Харманли. Получава висшето си образование във Военноморското училище „Никола Вапцаров” във Варна, а впоследствие завършва и Висшата Военноморска академия в Санкт Петербург. През 1953 г. е назначен във Военноморска база - Бургас, където служи 35 години. Той е първият командир на базата, удостоен с висшето офицерско звание контраадмирал.

Под негово ръководство Военноморска база - Бургас се превръща в съвременно военноморско съединение. Контраадмирал Христов участва активно в различни хидростроителни дейности в Бургаския залив. Той е бил ръководител на екипа, изработил експертна обосновка за разширяване на бургаския порт, електрифициране, водоснабдяване и телефонизация на о-в „Света Анастасия”.

 





Ключови думи: баскетбол, Петко Маринов, почетен гражданин,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |