В новините
 
15.06.2009 11:38   Новината е видяна 5791 пъти
Заседание на Комитета за наблюдение и контрол на финансовата помощ за България, предоставяна от Кохезионния фонд

На заседанието на Комитета беше направен преглед на напредъка в изпълнението на програмата през последните шест месеца. До момента България има подписани 40 финансови меморандума за подпомагане на проекти за транспортна и екологична инфраструктура на стойност 1,53 милиарда евро. От тях 57.5 %, или 880 милиона евро, са финансирани от ЕС, а останалите средства са от национално съфинансиране и финансиране от международни финансови институции. Сключените договори за обществени поръчки възлизат на 83% от стойността на проектите. Завършена е рехабилитацията на транзитни пътища - част III; развитието и разширяването на летище София: Лот B1; строителството на пречиствателни станции за отпадни води в Горна Оряховица, Пазарджик, Благоевград, както и на петте депа за твърди битови отпадъци за градовете Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол. Много от останалите проекти са в напреднала фаза, но е необходима пълна мобилизация на изпълнителите, за да бъдат доведени до успешен край. Като позитивен знак бе отчетено активното отношение на крайните бенефициенти към реализацията на инвестициите и доброто взаимодействие с централните власти.

Комитетът се председателства от заместник-министър на финансите и Национален координатор на помощта от Кохезионния фонд (Регламент 1164/94) Любомир Дацов. Той поздрави служителите от отговорните институции за положените усилия за ефективно управление и контрол върху проектите в сектор пътища. Националният координатор на помощта подчерта, че, тези усилия „доведоха до решението на Европейската комисия от 13 май т. г. да отмени забраната за плащания в размер на около 115 млн. евро". Заместник-министър Дацов призова управляващите органи към ефективно планиране на финансовите ангажименти до приключването на всички проекти.

Карстен Расмусен от главна дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия приветства българската администрация за постигнатия напредък. Той препоръча да продължат действията за оползотворяване на неизразходваните средства в рамките на проектите. На дневен ред през следващите месеци ще стои ускореното изпълнение на договорите, за да се повиши равнището на усвоените плащания, отбеляза Расмусен и подчерта, че България има пълната подкрепа на Комисията и международните финансови институции за постигане на желаните резултати от програмата.

В Комитета участваха представители на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Министерския съвет, Министерството на финансите, Управляващите органи към Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на транспорта, Междинното звено за сектор «Пътища» - Национална агенция «Пътна инфраструктура», крайните бенефициенти - общини, ВиК дружества, Национална компания „Железопътна инфраструктура", „Летище София ЕАД", а така също и представители на неправителствени организации и социални партньори. Програмата на Комитета включваше освен официално заседание и технически срещи.


Източник: Министерство на финансите





Ключови думи: финанси, кохезионен, фонд,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |