В новините
 
15.06.2009 12:10   Новината е видяна 5277 пъти
Утвърдени български изпълнители и млади таланти на една сцена в „Сладкопойна чучулига”

На 1 юли в Бургас ще се проведе XXVI-то издание на Националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига”. Събитието се организира от Община Бургас. Съорганизатори са Съюзът на българските композитори и Българско национално радио. 

За първи път тази година детският музикален фестивал ще се проведе на открито, в Морската градина и ще започне още в следобедните часове на деня със занимателни игри, викторини и художествени ателиета за децата. Кулминация на празника ще бъде концерт на „Терасата”, на който по традиция ще бъдат представени нови, незвучали досега детски песни. Най-добрите от тях ще бъдат наградени. Конкурсните песни ще бъдат изпълнени от солистите и вокалните групи на детски хор „Милка Стоева” към Младежки културен център с диригент Светла Стоева. На сцената, под диригентството на Иван Кожухаров ще свири фестивален оркестър, съставен от изявени ученици от музикалните училища в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе. 

За първи път на сцената заедно с младите таланти ще пеят и утвърдени български изпълнители. За момента участие са потвърдили Христина Ангелакова, Тони Димитрова и Дани Милев.   

Тази година за участие в конкурса бяха подадени над 40 песни. В началото на април комисия, съставена от  авторитетни експерти в областта на композирането и аранжимента на музика за деца с председател Румен Байрактаров избра 10-те най-добри от тях. При избора комисията се е водила от това песните да имат съвременно звучене, да са съобразени с гласовите възможности на децата, текстовете им да отразяват актуални за възрастта им теми. Сред отличените песни има такива по музика на утвърдени български композитори като Стефан Диомов, Вячеслав Кушев, Росалин Наков. Сред авторите на текстове са Петя Дубарова, Тома Бинчев, Пенчо Славейков. Преобладаваща част от песните са на морска тематика – „Морски рефрен”, „Писмо от морето”, „Таралежи на море”. Други заглавия са: „Обаче, понеже, защото”, „Песен за приятеля”, „Вълшебен летен ден”.  Сред композиторите тази година има трима дебютанти, единият от които – Таня Димитрова, е абитуриентка от музикалното училище в Бургас и миналата година е участвала в „Сладкопойна чучулига” като част от фестивалния оркестър. 


По време на концерта на 1 юли жури от утвърдени музикални експерти ще определи трите най-добри песни в конкурса. Независимо детско жури ще излъчи своя фаворит отделно от експертната класация. Ще бъдат присъдени и традиционните за фестивала награди на името на Иван Пантелеев и на Съюза на българските композитори.      


Националният конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига” е най-престижното състезание за български песни за деца у нас и единственото, което продуцира нови детски песни. Първото му издание е през 1980 г. по идея на видния бургаски композитор Иван Пантелеев. През годините в „Сладкопойна чучулига” са взели участие повече от 100 автори, създавайки над 400 песни за деца. 





Ключови думи: Сладкопойна, чучулига,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |