В новините
 
16.06.2009 14:04   Новината е видяна 5631 пъти
Старият Несебър ще бъде запазен от разкопки

Старият Несебър ще бъде спасен от разкопаване, ако се намери изход в града –паметник да не се строи делфинариум. Това е обсъждано на комисия в Общинския съвет на града. В момента собственик на 23 дка безценен терен на полуострова е фирма „Феста Холдинг” АД с управител г-жа Петя Славова. Теренът бе продаден от предишната общинска власт преди 5 г., след спорен търг, който изискваше от собствениците да построят атракционен комплекс с включен делфинариум, какъвто у нас има единствено във Варна. Проектът бе съгласуван специално в НИПК и получи одобрение за осъществяване. 


       Поради разразилия се скандал и несъгласието на местните хора да се строи в историческата част на Несебър, която е под егидата на ЮНЕСКО, в последната сесия на предишния Общински съвет, бе решено договорът с „Феста” да се анулира. Това доведе до водене на дълги и трудни административни дела, които бяха спечелени от частната фирма. След одобрението в НИПК и плащането на сумите по предварителния договор, няма никакви юридически основания проектът за стоежа на делфинариум да не бъде осъществен. 


       За да се предотврати този неблагоприятен вариант, новото ръководство на Община Несебър е влязло в преговори със собствениците. Следствие на няколкомесечни трудни разговори е намерено оптимално разрешение. То е изцяло в полза на обществения интерес и ненакърнимостта на Стария Несебър от мащабно строителство, което би могло да застраши статута на града, като световно културно-историческо наследство. 


       На „Феста Холдинг” е предложено теренът от 23 дка на полуострова да бъде заменен срещу 11 дка в новата част на Несебър, в близост до техния хотел „Феста Панорама”. След получено нелеко съгласие, заради неравностойната сделка, от страна на фирмата, принципното предложение ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. 


       Ако мнозинството в ОС гласува, че няма възражения с предварителните преговори, както и да се пристъпи към подобно действие, следва образуване и гласуване на процедура по същество, за замяната на 23 дка в стария, срещу 11 дка в новия Несебър. Тя обаче ще бъде предмет на съвсем отделен процес, който отново ще бъде разглеждан и гласуван от Общинския съвет. 


       Дори за предубедените е ясно, че подобно споразумение би било изключителен успех не само от чисто търговска гледна точка, но също така и за историческата и археологическа стойност на един от най-древните градове в Европа и света. Ръководството на „Феста Холдинг” АД е проявило разбиране и е преценило, че е готово да направи този голям компромис в името на гражданите на Несебър.

 





Ключови думи: Несебър, паметник, полуостров, делфинариум,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |