В новините
 
17.06.2009 20:15   Новината е видяна 4597 пъти
Ще подобряват енергийната ефективност в Бургас по българо-норвежка рецепта

Кметът на община Бургас Димитър Николов посрещна в кабинета си Президента на Норвежката национална асоциация на местните и регионални власти Елита Какуле и изпълнителния директор на Асоциация на българските черноморски общини Марияна Кънчева.

Повод за визитата им в Бургас е предстоящият старт на проекта „Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор в Черноморските общини”. Той се изпълнява от АБЧО и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. За пилотни общини при реализиране на инвестиционната част на проекта в България са избрани Бургас, Добрич и Варна. Предвиденият общ бюджет е 1 000 000 евро. Част от съфинансирането се осигурява от Община Бургас, след решение на местния парламент.

Като практическа полза за град Бургас в проекта са заложени следните дейности:

* Извършване на енергийно обследване на 10 - 15 общински сгради.

* На предложена от Община Бургас сграда ще бъде извършен енергиен одит и ще бъдат реализирани мерки за енергийна ефективност (включително закупуване и монтиране на инсталация от слънчеви колектори или PV панели).

* Подготовка на актуална информационна база данни с енергийното състояние на сградния фонд на общината, която ще бъде много полезна при бъдещо кандидатстване за финансиране по Оперативните програми на ЕС.

* Изготвяне на Общинска стратегия за борба с климатичните промени и План за енергийна устойчивост на Община Бургас, съобразени с препоръките на новия Закон за енергийна ефективност и подкрепената от Димитър Николов европейска инициатива „Ковенант на кметовете”.




Ключови думи: Бургас, Димитър, Николов, Норвежка, асоциация, местни, регионални, общини, проект, ефективност, Община, енергийна,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |