В новините
 
23.06.2009 08:55   Новината е видяна 12574 пъти
Даниела Божинова – мажоритарен кандидат и водач на листата на ПП ЗЕЛЕНИТЕ в Бургас: Зелената вълна идва

Защитата на природата, здравето, качеството на живот и човешките права са приоритетите в политиката на Европейския съюз

Даниела Божинова е родена в Бургас. Завършила е арабистика, английска филология и международно право. Притежава сериозен международен опит в резултат на работата си в Северна Африка и като регионален директор на програми на САЩ за развитие на гражданския сектор в България.

От края на 90-те години ръководи Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива със седалище в Бургас, като развива проектна и застъпническа дейност в защита на човешките права и разширяване на местната демокрация.

Организатор на кампании в защита правото на достъп до архитектурната среда на хората с увреждания, за по-голямо участие на жените в местното самоуправление, за защита на екологичните права на хората от Черноморието и Югоизточна България. Привърженик е на идеите на пряката демокрация като коректив на представителната. Убедена е, че въвеждането на механизми за гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване на изборни длъжности биха променили българския политически модел и осигурили смислено гражданско участие, граждански контрол, ниско ниво на корупция.

Автор на книги и публикации за европейската интеграция, референдума и др.


- Г-жо Божинова, вие сте позната на бургаската общественост като фигура от гражданския сектор, защитник на права и инициатор на граждански проекти. Кое ви накара да промените да влезете в политиката?

- С политики се занимавах и в гражданския сектор, но по един алтернативен и непартиен начин. Аз съм автономен и критичен човек, който няма идеологически обвързаности. Такива са и повечето колеги от ЗЕЛЕНИТЕ, както и много други граждани. Проблемът е, че като граждани сме електорални единици по време на избори и граждански нули между изборите - няма как да влияем ефективно върху дневния ред на обществото. Основахме партия ЗЕЛЕНИТЕ, защото участието във вземането на решения в България засега е достъпно само на партиите. Искаме да променим полическия модел по посока на повече гражданска и по-малко безконтролна партийна демокрация.

- Какво всъщност означава гражданска демокрация?

Означава реални механизми за граждански контрол и участие. Когато група граждани, чийто брой ще определим законодателно, считаме дадено решение на националния парламент или местния общинския съвет за противоречащо на обществения интерес, за разсипническо, нецелесъобразно и т.н., ще има начин да го оспорим.

Събираме подписка и се насрочва референдум – национален или местен, според случая. Това се нарича референдум-вето. Има го в най-добрите демокрации. Когато става въпрос за голям инвестиционен проект, който ще има сериозно екологично въздействие или държавни гаранции, като например АЕЦ Белене или петролопровода Бургас-Александруполис – следва да има задължителен референдум. Задължителен за управляващите, в смисъл да го свикат.

В Швейцария инвестиционните публични проекти над 5 млн франка, стават със задължително вземане на съгласие от данъкоплатците. Да си спомняте някой да взе съгласие от нас за екстравагантния проект за покрив на Летния театър, който продължаваме да изплащаме? Нямаше и правова възможност да го оспорим. Това трябва да се промени! Ние, гражданите имаме конституционното право не само да избираме представители, но да избираме и дори иницииираме решения. Справка: действащата Конституция на РБългария, член 1.

- Референдуми се случват и сега – в Бургас, Созопол и Поморие се проведоха местни референдуми за или против проекта за петролопровод Бургас-Александруполис? Струваше ли си обаче да се правят?

- Ще кажете, нямаше смисъл, защото у нас резултатите от референдумите не са обвързващи, те са един вид само консултативни. В случая имам предвид резултата от Поморийския референдум, който прехвърли 60 % активност т.е. съгласно действащия по време на провеждането му Закон за допитване до народа, би следвало да бъде признат за валиден.

Референдумите в Бургас и Созопол обаче се сблъскаха с бариерата от 50 % активност за признаване на валидността - уредба съвършено недемократична и даваща възможност за бойкот. Тази възможност беше използвана от управляващата коалиция, за да отблъсне хората от участие особено в първия референдум в Бургас.

Референдумите си струваха, защото показаха негодността на действащия закон и предизвикаха неговата промяна. Те извадиха наяве истинско гражданско самосъзнание. В това отношение специални поздравления заслужават поморийци, които се включиха по-късно в противодействието на тръбата, но разбиха с вота си проекта.

- Разбирам, че установяването на механизми на пряката демокрация е особено важно за партия “ЗЕЛЕНИТЕ”. Но кои са всъщност същинските зелени политики?  Какво ще направите за зелените площи, за опазването на природното богатство?

- Разширяването на демокрацията, защитата на човешките права са важни програмни приоритети на всяка зелена политика по света. Разбира се, сърцевината на зелената вълна, която сега е в подем в Европейския съюз, е защита на природата, здравето, качеството на живот на хората.

Зелените площи са важни за доброто качество на живот в градски условия. Те продължават да намаляват, макар и не с толкова бързи темпове както преди няколко години.

Въвеждането на регистър на зелената система и приемането на Общ устройствен план на града ще дадат правни гаранции за това да не се променя предназначението на една зелена площ.

Изсичането на дървета, свързано с общински проекти за благоустрояване, които по своята идея са добри, не може да става в разрез със закона. Властта, институциите не са над закона. Изискването за фитосанитарни оценки и ОВОС при по-мащабни проекти не може да се прилага само към частните инвеститори.

Прилагането на законодателството за устройство на територията и черноморското крайбрежие, контрола и санкциите са пътят за справяне с настоящата заплаха от презастрояване на Южното Черноморие.

Стотици бургаски граждани вече подкрепиха наша подписка за отменяне на Общия устройствен план на Община Царево, който е в нарушение на законовите нормативи. В него не е спазено изискването за 8 кв.м плажна ивица за всяко хотелско легло и е предвидена леглова база два пъти по-голяма от допустимата. От друга страна извършените незаконни строежи трябва да бъдат премахнати.

- Това ли ще бъде вашият ангажимент, ако бъдете избрана за депутат?

- Това е мой ангажимент, независимо дали ще бъда избрана за депутат. Аз съм човек, който работи за каузи, а каузите не са мандатни и не са под условие. Освен спасяването на Странджа от бетониране, се ангажирам с развитие на селския и екологичен туризъм в този район по устойчив начин, така че голяма част от доходите да остават в местното население, а не при големия туроператор.

Ще работя за прекратяване на споразумението за Бургас-Александруполис, тъй като този проект е икономически безсмислен и екологично опасен и застрашава благополучието и здравето на хората в Югоизточна България.

Моя лична кауза е реализирането на конституционното право на пряко участие на гражданите в управлението чрез гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване на политици на изборни длъжности, за да имаме полезни ходове и контролни механизми независимо дали участваме в партии или не.

Ключови думи: човешки права, Бургас, граждански, България, защита, демокрация, местно самоуправление, пряка демокрация, гражданска, законодателна, инициатива, референдум, гражданско, граждански, ЗЕЛЕНИТЕ, партия, екологично, проекти, проект, конституционно право, Созопол, зелена, устройствен план,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |