В новините
 
24.06.2009 22:13   Новината е видяна 11244 пъти
ПРОГРАМАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС ЧРЕЗ БЪЛГАРСКАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ ДАВА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Водачът на листата на Коалиция за България за Бургас Пламен Орешарски се срещна с представители на банковия сектор в региона. Той представи постигнатото от правителството в областта на поддържането на икономическата и банковата стабилност и очерта основните предизвикателства в бъдеще.
През последните четири години бяхме свидетели на динамично икономическо развитие и може да кажем, че целите, които си постави правителството в началото на мандата до голяма степен се изпълниха, каза водачът на листата на „Коалиция за България” Пламен Орешарски. В резултата на икономическата политика и благоприятната външна среда предходните години бяха години на икономически растеж.
Пламен Орешарски очерта и основните предизвикателствата, пред които е изправена страната ни - да  съхрани икономическата и финансовата стабилност. Финансистът припомни, че кризата се е оказала по-дълбока в сравнение с прогнозите. Вече има първи сигнали зад океана, че ситуацията е овладяна, но това не бива да ни  успокоява – предупреди финансовият министър. В резултат на предприетите вече мерки, насочени към финансовата система, към настоящия момент може да отчетем, че банковата система се запазва стабилна и не похарчихме нито един лев на българския данъкоплатец за капитализиране или стабилизиране на която и да е банка.
Финансистът  спомена и  специално създадената програма за подпомагане на малкия и среден бизнес за достъп до кредитиране чрез Българската банка за развитие /ББР/ през търговските банки. Пламен Орешарски припомни, че за тази цел са отпуснати половин милиард лева към ББР. Към настоящия момент този ресурс е почти изчерпан и има положително въздействие и за това може да се мисли за увеличаване на резерва на банката за развитие, като се търсят средства не само от  фискалния резерв, а и от външни източници – поясни министър Орешарски, като припомни, че 5 % от средствата са усвоени от фирми в региона.
Пламен Орешарски каза още, че пред него често се поставя въпросът за кредитната активност на банките и разрушената  връзка между финансов и реален сектор. Той допълни, че политиката на банките е обща и банковия сектор е реагирал адекватно на кризата в края на миналата година при прецизиране на кредитната активност и по отношение на политиката на депозитите. Сега - банките са добре капитализирани, с добър ликвиден буфер и дори са по-добре ликвидни отколкото в някои периоди на кредитния бум – анализира Орешарски.
В рамките на дискусията беше повдигнат въпросът за възможността Сребърният фонд да се инвестира на борсата. Не мисля, че това е добра идея, фондът е елемент от фискалния резерв и се управлява при строга регулация. Не съм привърженик на  това публични фондове да се управляват вискорисково – обясни Орешарски.
На въпрос защо лихвите във водещи страни са ниски, а у нас високи  финансистът обясни, че това се дължи на режима, по който работят различните централни банки. В част от големите страни те са тип класически, а нашата банка работи при друг режим и това е обяснението, че политика й не би била толкова гъвкава в сравнение със страни с класически централни банки. Министърът отбеляза още, че политиката на БНБ и Паричният съвет са изиграли важна роля за запазване на стабилността на сектора.
Образование, здравеопазване и публични услуги са  приоритети при съставянето на даден бюджет, тъй като всички ние се ползваме от тях – обясни на срещата Пламен Орешарски. В образованието и здравеопазването  само тази година има най-големи ръстове в сравнение с останалите сектори, но друг е въпросът за ефективното разходване на средствата.
Професионалното провеждане на търговете по Закона за обществените поръчки е добър начин  за бързото усвояване на европейски средства -  каза Орешарски в отговор на въпрос по темата и допълни, че към момента законът е хармонизиран с европейското законодателство, но може да се мисли и за мерки, които да подобрят ефективността му.
В края на срещата Пламен Орешарски заяви, че се ангажира да работи по нерешени от години проблеми в региона – инфраструктурни, екологични и социални. Според него всички народни представители от региона трябва заедно, без партийни различия,  да работят за реализирането на важните местни проекти.




Ключови думи: листа, Пламен Орешарски, политика, банка, банки, бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |