В новините
 
02.07.2009 09:25   Новината е видяна 3626 пъти
Община Бургас ще закупи апарат за измерване на електромагнитните излъчвания

Кметът Димитър Николов ще предложи на общинските съветници в Бургас да гласуват сума за закупуване на портативен апарат за измерване на електромагнитните излъчвания.

По негово настояване в Бургас пристигна екип от Национален център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването, воден от доц. Мишел Израел и придружен от представител на фирма - производител на техника за мониторинг на такъв вид лъчения. Те представиха действието на портативен уред, с който провериха антена на мобилен оператор, монтирана върху жилищна сграда на ул. „Рилска” 60. Живеещите на този адрес граждани многократно са отправяли до Общината оплаквания, притеснени за здравето си заради вредното въздействие от електромагнитното лъчение на антената.

По настояване на кмета уредът беше монтиран и в близката детска градина „Златната рибка”. С него ще бъдат замерени излъчванията в още няколко горещи точки на Бургас, където има съсредоточаване на базови станции и антени на мобилните оператори, както и станции за радиоизлъчване.

Димитър Николов бе категоричен, че при закупуване на такъв апарат ще бъдат правени периодични замервания в цялата община и при доказано надвишаване на нормите всички нередовни станции и антени ще бъдат демонтирани.

Към настоящия момент няма специализиран държавен орган, който да контролира нивата на електромагнитните излъчвания около базовите станции и антените на мобилните оператори. Нормативната регулация се извършва от подзаконови актове - Наредба №21/2007 г. на МРРБ за правилата за изграждане на мобилни далекосъобщителни мрежи и съоръжения, както и Наредба №9/1991 г. за пределно допустими нива на защитни зони около излъчващи обекти, издадена от министрите на здравеопазването и околната среда.

Според Димитър Николов липсата на детайлна законова регламентация не може да се приеме като оправдание за бездействие на общинската администрация, тъй като казусът касае човешкото здраве.




Ключови думи: Димитър Николов, портативен апарат, станции, антени,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |