В новините
 
08.07.2009 15:25   Новината е видяна 4705 пъти
Бургас умува върху 4 варианта за пълна модернизация на транспортната си схема

Консултантите по програма „Джаспърс” предложиха 4 варианта за параметрите на проекта, с който Община Бургас ще търси европейско финансиране за пълна модернизация на транспортната си схема. Различните опции са изготвени въз основа на подробни предпроектни проучвания, извършени в града през последните няколко месеца.

Те бяха представени от експерта по организация на градския транспорт Гуидо Брюгеман, в присъствието на Жан Франсоа Биро - представител на Европейската инвестиционна банка, и други членове на консултантския екип.

Първият предложен вариант е т. нар. „План Минимум”. Неговата реализация ще струва 40 млн. евро. Тя включва подмяна на всички стари автобуси в градския транспорт с нови.

Вторият вариант се нарича „Бързи автобусни ленти”. Стойността му е 55 млн. евро. Тази възможност също предвижда обновяване на автопарка, но и обособяване на специални ленти за движение на една нова автобусна линия, която почти напълно да покрие периметъра на пет от сега съществуващите. Маршрутът й ще започва от „Меден рудник”, ще се движи покрай езерото „Вая” - градски център - посока север.

Третият вариант в основни линии повтаря втория, но включва и няколко допълнителни компонента - изграждане на интермодален терминал за пътници до ЖП-гара и отсечка /виадукт - мостово съоръжение/, която да е част от специалното трасе за автобуси. Затова се нарича „Бързи автобусни ленти +” и реализацията му би струвала 75 млн. евро.

Четвъртият вариант е най-скъп - 162 млн. евро, и се отнася до изграждането на модерна трамвайна мрежа в Бургас, която да е с дължина около 14 км. и мотрисите отново да се движат от „Меден рудник” към центъра, след това по ул. „Стефан Стамболов” и на север, с терминал при магазин „Карфур”.

Всички предложени опции са разчетени за 15 години напред, прогнозирани са разходите по тях, социалните ефекти и възможното влияние върху околната среда.

Консултантите по програма „Джаспърс” препоръчват изпълнението на пакет от задължителни мерки, независимо кой ще е избраният вариант. Сред тях са въвеждането на система зе електронно таксуване на пътници в градския транспорт, изграждането на нови автобусни спирки, внедряването на съвременна информационна и система за паркиране /синя зона/, изграждането на велоалеи. Стойността на този задължителен пакет от мерки е 10 млн. евро. При избор на варианти от 1 до 3 обновяването на автопарка на градския транспорт ще струва минимум 18 млн. евро.

Препоръката на консултантите от „Джаспърс” е Община Бургас да избере варианта „Бързи автобусни ленти” /Вариант 2 или Вариант 3/. Според тях експресната автобусна линия може да обхване почти половината от целия пътникопоток в Бургас. Превозните средства по маршрута й ще се движат на 3 минути и много по-бързо от сега ще стигат от точка до точка, а новите им двигатели по стандарт Евро 5 ще отделят много по-малко вредни емисии във въздуха.

Кметът Димитър Николов и екипът му внимателно ще обмислят избора си, за да е съобразен както със специфичните нужди на Бургас, така и с неговите възможности, тъй като при спечелване на предпочетения проект Общината трябва да осигури 20 % съфинансиране.




Ключови думи: програма, Джаспърс, Община Бургас, транспорт, терминал, пътници, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |