В новините
 
16.07.2009 08:26   Новината е видяна 6363 пъти
Европейски шампионат по фолклор започна в Несебър

Европейски шампионат по фолклор „Euro folk” 2009 събра на сцената на Амфитеатъра в Несебър вчера състави от България, Русия и Словения. Събитието откри вицепрезидентът на Европейската Асоциация по Фолклорни фестивали Дилян Николов, който благодари на община Несебър, на кмета Николай Димитров, както и на всички участници във форума. Той изрази надежда, че в бъдеще фестивалът ще заеме своето важно място на стария континент и ще допринесе за културния облик на Европа.
„За мен е изключително приятна чест и радостна задължение от името на кмета на община Несебър и общинското ръководство да ви приветствам с добре дошли и да се надявам, че изворният фолклор – който е лицето, душата и сърцето на всяка страна, ще грее като слънце на радостта и културата в нашия старинен и красив град”, каза от името на община Несебър Златин Чаушев, отдел „Култура”.
На сцената на амфитеатъра гостите и жителите на града потропваха в крак с изпълнението на ДЮТС „Лютица” – Ивайловград, които изпълниха копаница, танц от тракийската равнина и северняшки танц. Ободрителни аплодисменти получиха и децата от фолклорен ансамбъл „Гуселки”, Русия, които безупречно изпяха характерни фолклорни песни. Сватбен танц представиха участниците от Словения, като тяхното изпълнение беше последно за първия ден от шампионата. Форумът в Несебър ще продължи до 20 юли и ще даде възможност за изява на народното творчество на трите страни. Фестивалната програма включва и конкурси в следните категории: фолклорни песни, фолклорни танци, фолклорни ансамбли, духови и фолклорни оркестри, стари градски и популярни песни, а по всички категории има и класиране на младежи до 19 години.
Европейският шампионат по фолклор "Euro Folk 2009" се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2009” – Светът е телевизия. Музикалните празници се организират в различни европейски градове и държави през цялата 2009 година. Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните и национални кабелни телевизии и по Световната интернет телевизия "Евро фолк".

http://www.nessebarmedia.com





Ключови думи: шампионат, фолклор, Несебър, България, танц, фолклорни, песни, празници,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |