В новините
 
18.07.2009 20:36   Новината е видяна 4707 пъти
МЛАДЕЖКАТА “АПОЛОНИЯ” ДОСТИГНА И ДО СОЗОПОЛ

Фестивалът “Жреци на музите” гордо отбелязва четвъртото си издание 
Над 700 участници  от над 20 български града, около 40 творчески формации и самодейни колективи, таланти от общо 5 държави, зрелищни микс-концерти на 8 сцени по Черноморието – това са само част от впечатляващите цифри и факти около четвъртото издание на Младежкия международен фестивал на изкуствата “Жреци на музите”, който традиционно се провежда от 20 до 30 август в община Царево.  И това лято организаторите на арт-феста обещават незабравими  дни с много вълнения, сътворени от млади художници, фотографи, режисьори и актьори, музиканти и танцьори, дошли от всички краища на родината, както и техните връстници с усет към изкуството от чужбина – от Русия, Словакия, Румъния, Украйна и  Молдова. 
Фестивалът има зад гърба си три повече от успешни издания и сериозната / и съвсем реална / амбиция да бъде разпознат  от участниците, от публиката и медиите като ежегоден младежки форум и празник за бъдещите творци на България. И в този дух не един и двама журналисти и творци, от началото по-колебливо, а сега – по-убедени, оприличиха този младежки фест на доста по-възрастния му побратим „Аполония” в друго морско градче – Созопол. Тази година мечтата на младежите – участници и на организаторите стана реалност – те ще демонстрират талантите си и пред публиката в Созопол, сякаш за да подготвят ценителите на изкуството за “Аполония”. Това, четвърто издание на “Жреци на музите” ще обхване още по-широк периметър – миналогодишните пет сцени вече са осем – Царево, Созопол, Китен, Приморско, Лозенец, Варвара, Ахтопол и Синеморец. Така идеята за “пътуващ фестивал”, се превърна в реалност, а жителите и гостите на тези красиви кътчета от Черноморието ще се докоснат до магията на младежкото изкуство. 

Организатори  на фестивала са Сдружение “Темп  арт” и Община Царево, подкрепата си за арт-форума декларираха и държавни институции, Българската асоциация на аматьорските театри - БААТ, творчески съюзи и сдружения. 
 


ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА 
За своите три  успешни  издания зад гърба си, ММФИ има много спомени, незабравими вълнения и най-вече талант,  без който подобно културно събитие нямаше да оцелее през годините- въпреки трудността да се организира и осигури финансово подобен род културно събитие, въпреки нароилите се “култ-ментета”, фестивали с подозрително близки до “Жреци на музите” имена…
Първите стъпки на Младежкия фестивал на изкуствата „Жреци на музите” бяха в Царево, където от 20 до 27 август 2006 г. своите дарби показаха над 360 участници на възраст от 13 до 30 г. Талантливите участници и невероятната публика, която те наистина заслужаваха, заедно съпреживяха красотата на изкуството във всички негови измерения -  театър, музика, изобразителното изкуство, фотография, фолклорното и естрадното пеене, танци и мода. Музите се вихриха на сцените  в Царево и Лозенец.

На второто  издание на фестивала през лято 2007,  участниците бяха почти двойно повече - 600 деца и младежи от 30 формации. Публиката се наслади на  младите таланти  от София, Враца, Пловдив, Благоевград, Бобов дол, Пазарджик, Смолян, Банкя, Кнежа, Козлодуй, Лом, Перник и Царево. Специални гости бяха  младежите и девойките от Северна Осетия, Кавказ........

През 2008 г. “Жреци на музите” привлече над 700 участници и заслужено получи своето място в почти всички национални и регионални медии. Но за неговите организатори по-важни от цифрите и известността са вълненията, приятелството и радостта в очите на децата, които имат своя истинска морска фиеста, намират нови приятели и най-вече – своята публика, творят и не спират да се забавляват.  
 

ФЕСТИВАЛ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА?
В условията  на свирепа икономическа криза, когато културата и изкуството, особено  във вида на младежките самодейни  формации, съвсем не е приоритет на държавата, организаторите на фестивала не се отказаха от идеята си да го превърнат в значимо събитие на културната карта не само на България, но и в европейски мащаб. Защото младите хора в държавата ни и изкуството, което те правят, са по-важни от инфлацията, стагнацията или конюнктурата в момента, по-важни от “изгодата” и “печалбата”. Печалбата е нематериална, и това го знае всеки, който прави култура в България, категорични са арт-директорът на фестивала и режисьор Георги Врабчев и мениджърът Михаил Стегарев. 

И тази година ММФИ “Жреци на музите” няма да има състезателен характер, а ще даде път, възможност за изява на всеки участник, на всяка група, на всички изкуства. Новото в четвъртото му издание  е участието на боди арт група, поети с китари и дори гъдуларски състав.  Младежите ще могат да се изявят в много концерти, спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги, фото и арт изложби, както и модни дефилета. 

Освен че ще пеят, танцуват, рисуват и играят, участниците ще имат уникалната възможност да създадат приятелства, които времето доказа, са чисти и дълготрайни. За това, естествено спомага летният дух и творческата атмосфера, която не напуска фестивала. Тук се раждат и много творчески идеи и експерименти, а младежката фантазия и вдъхновение ни дават кураж да вярваме, че изкуството и младостта ще спасят света. 

Така, “Жреци на музите” се готвят да осъществят мечтите  на стотици български деца и младежи, както и потребността на публиката  от свободното младежко вдъхновение, което  заслужава своята слава, своята сцена. 

В името на всичко това, фестивалът  “Жреци на музите”  ще го има отново, а организаторите и участниците очакват с нетърпение за пореден път заедно да напишат  красивата приказка на едно незабравимо  лято, за пореден път да пристъпят в Храма на изкуството като достойни негови Жреци и да запалят фестивалния пламък.





Ключови думи: Жреци на музите, творчески, самодейни, таланти, сцени, Младежки фестивал, изкуства, фестивал,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |