В новините
 
24.07.2009 10:51   Новината е видяна 17126 пъти
Людмил Стойков купува Новата поща

Известен бургаски предприемач и зърнен бос пък взема почивния дом в парк „Росенец”

Скандалният пернишки бизнесмен Людмил Стойков, който нашумя с разследванията около далаверите по САПАРД и чиито германски партньори са вече осъдени /виж стр. 6/, стои зад предварителният договор за продажбата на една от емблематичните сгради на Бургас – Новата поща. Собственикът на ваканционно селище „Дюни” е платил капаро на  БТК  чрез доверени лица. Според отлично запознати източници през последната година представители на фирма "Евробилд", която държи бетоновия възел в Равадиново, са правили огледи неколкократно на апетитния имот на телекома в града. Според справка в системата ДАКСИ Стойков не фигурира като собственик днес в компанията. Доскоро обаче пернишкият бизнесмен беше акционер там, но е продал дела си на Борислав Райчев. Те двамата и другият съсобственик в "Евробилд" Тенко Янев участват в компанията "Евробетон".
Подпис върху самия предварителен договор обаче са сложили от  „Бултравъл лизинг” и „Митас” в съдружие. Първата е на  Валентин Маринов Василев. Той обаче е официален пълномощник на друга компания – „Интертравел”. Справка показва, че компания “Интертравел Партнерс” ООД (Intertravel Partners) е била сериозен кредитор на притежавания от Людмил Стойков курортен комплекс "Дюни”, което е отразено в одитния доклад на курорта за 2006 г. Офшорно дружество с това име е регистрирано на Сейшелските острови. То притежава дялове в “Еврометалс” ООД - Перник.
Другият бъдещ съсобственик на Новата поща - фирма „Митас” е на смолянския предприемач Георги Кисьов. Той се спряга пък за купувач на последната построена телефонна палата, тази в Смолян. Топсградата на БТК в Бургас е близо 16 000 квадратни метра. Проблем засега пред сделката се явява, че в апетитната сграда има все още апаратура. В подобна ситуация са и други имоти в страната. В тези случаи в договорите има клауза, че след смяната на собствеността телекомът ще остане като наемател, а плащаната от БТК годишно сума ще се равнява на 7-9% от договорената продажна цена. Това гарантира на купувача, че ще си върне инвестицията за 12-13 години.
Друга сделка с имот на БТК, която днес ще бъде изповядана пред нотариус, е базата на телекома в парк „Росенец”. Соцхижата е закупена от фирма БКС-Христо Нанев преди 5 месеца. Почивният дом, където са отсядали хиляди служители на БТК, не функционираше няколко години. От три месеца бургаският бизнесмен, известен още в средите за търговия със зърно, стяга базата. Соцосновите са разрушени, а на тяхно място е изградена вече хижа “Буфо” с барбекю, ресторант, тенис корт, баскетболно игрище, открит басейн с воден бар. Според Христо Нанев инвестициите в строителството надхвърлят значително продажната цена на бившия почивен дом на БТК. Името на хижата не е избрано случайно. Тя се намира върху бургаския полуостров Буфо. Хижата ще отвори следващия петък.
Засега реални инвеститори с налично финансиране за другите сгради в областта не са се появили. 300 квадратни метра в сградата на “Български пощи” срещу областна администрация обаче също са обявени за продан. Тази площ представлява цял етаж с офиси от имота. В същото време тук има друг заплетен казус при продажбата на сградите на телекома. Макар и от години БТК да полага усилия собствеността да бъде максимално изчистена, не са малко случаите, в които тя все още не е уредена. В някои от общите имоти няма ясна граница кой какви помещения и квадратура притежава. Дори разделението на имота да бъде кристално ясно, правото на строеж върху парцела, където се намира сградата, е поделено, което значи, че новият собственик няма да може да направи каквато и да било цялостна реконструкция без съгласието на съсобственика. В допълнение БТК по закон е длъжна да предложи съвместните имоти първо на "Български пощи", което допълнително би забавило сделките.
В наследството на БТК е част от сградата на старата баня до училище “Любен Каравелов”, собствеността й е едва 30 квадрата. В Слънчев бряг по централния път, който разделя източната и западната част, телекомът има също друг апетитен имот, обявен за продан. В Свети Влас имотите са два. Няма реален интерес и за голямата сграда на телекома в Равда.
Според брокери голям проблем е, че сградите са стари, нямат паркинг и възможност да се изгради такъв. По думите на оценители това са само част от точките с проблемите около продажбата на имотите на БТК, а колкото повече усложнявания има по продажбата на един имот, толкова по-ниска е цената.

http://factor-bs.com/news-9906.html





Ключови думи: предприемач, бизнесмен, договор, сгради, Бургас, фирма, собственик, съсобственик, имоти, имот, имотите,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |